• maandag 28 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

REGERING VERHOOGT SUBSIDIE VOOR KOSTELOZE RECHTSBIJSTAND

| united news | Door: Redactie

Auteur: Wilfred Leeuwin.

De Surinaamse Orde van Advocaten (Sova) is tevreden met de door de regering ‘redelijk’ aangepaste tarieven voor rechtsbijstand aan burgers die daar behoefte aan hebben.

Sova-voorzitter Alison Freank zegt dat voorheen de tarieven totaal niet aantrekkelijk waren om deze dienst te verlenen. In 2023 heeft zij bij de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie daarover een kritische speech gegeven. Op dat moment hadden de meeste advocaten al enkele maanden geweigerd deze dienst te verlenen. De regering heeft op 3 juli bij staatsbesluit bepaald dat de raadslieden in aanmerking komen voor nieuwe, verhoogde tarieven.

Freank wijst erop

dat de term kosteloze rechtsbijstand niet correct is, omdat er wel degelijk kosten verbonden zijn aan het behartigen van de juridische belangen van personen die niet in staat zijn een advocaat te betalen. “Het is een door de staat gefinancierde rechtsbijstand. Het is kosteloos voor degene die rechtshulp nodig heeft,” legt de jurist uit. De raadslieden stemmen in overleg met het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) in met een bedrag.

Tot voor de aanpassing middels het staatsbesluit dat op 18 juni is opgemaakt en op 3 juli is gepubliceerd, waren de bedragen niet om naar huis te schrijven. Voor het

bezoeken van een arrestant in een cellenhuis werd een bedrag in rekening gebracht van SRD 75. Per zitting in de rechtszaal werd een bedrag betaald van SRD 150 en dat kon maar voor drie keer gedeclareerd worden. Het maximale dat een advocaat voor een rechtszaak kon krijgen, was SRD 500 per rechtszaak.

In het staatsbesluit is nu onder andere opgenomen dat, met een maximum van twee bezoeken aan een cellenhuis, de advocaat een bedrag krijgt van SRD 1200 per keer. Voor elke zitting bij de kantonrechter of bij het Hof van Justitie geldt een bedrag van SRD 2800. Voor het voorgeleiden van een arrestant bij het Openbaar Ministerie ofwel het parket komt de advocaat in aanmerking voor een bedrag van SRD 2000. De advocaat die wordt toegevoegd aan het rechtsproces van een minderjarig kind krijgt een bedrag van SRD 6000 ongeacht de fase waarin de zaak wordt afgerond. Het staatsbesluit voorziet ook in het om de drie of zes maanden declareren van een vervoerstoelage. Hiervoor is per gereden kilometer volgens een bepaald traject een formule opgenomen in het staatsbesluit.

Deze kwestie heeft enkele jaren geduurd. In juli 2023 vonden de advocaten het welletjes en weigerden voor die bedragen juridische bijstand te verlenen. “Hoewel we het ons niet meer konden permitteren, moet ik zeggen dat enkele collega’s toch hun diensten hebben verleend omdat zij het erg vonden dat mensen zonder rechtsbijstand een proces moesten doorstaan,” zegt Freank.

De bedragen waren volgens Freank dusdanig aan de lage kant dat advocaten hun declaraties aan het opsparen waren. “De kosten die je moest maken om het geld te krijgen, waren veel meer dan wat werd toegekend.” Echter, de juridische dienstverleners ondervonden ook daarin problemen, omdat volgens de wet de declaratie na een bepaalde periode vervalt.

De regering motiveert in het staatsbesluit dat de eerdere tarieven niet realistisch en niet kostendekkend zijn. Dit is afgewogen tegen de hoge benzineprijzen, de consumentenprijsindexcijfers en de inflatiecijfers vanwege de unificatie van de wisselkoersen. Behalve dat de advocaten kostendekkend kunnen functioneren, is het noodzakelijk dat de rechtszekerheid van verdachten wordt gegarandeerd.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie