
Suriname versterkt systemen voor bosmonitoring en klimaatrapportage
| snc.com | Door: Redactie
Paramaribo, 5 juli 2025 - Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) organiseerde van 23 tot en met 25 juni 2025 een driedaagse technische informatiesessie over bosstatistieken en klimaatrapportage. De sessie vond plaats bij UCIT/AdeKUS en werd georganiseerd in samenwerking met de FAO en de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), als onderdeel van het Green Climate Fund-project: Strengthening of climate change finance planning processes to enable implementation, monitoring and reporting of climate actions in Suriname.
De training was gericht op het versterken van de nationale capaciteit op het gebied van bosmonitoring en klimaatrapportage en bracht 25 technische experts uit diverse
Belang van betrouwbare bosdata
Tijdens de opening benadrukte directeur Nasser Rodjan (Algemeen Beheer en Financiële Zaken, ROM) het belang van betrouwbare bosgegevens voor Suriname’s internationale klimaatverplichtingen. “Met onze rijke bosbedekking en biodiversiteit dragen we een grote verantwoordelijkheid. Degelijke data zijn essentieel voor rapportages onder het Parijsakkoord, het UNFCCC en REDD+,” aldus Rodjan.
Inhoud van de driedaagse sessie
De eerste dag stond in het teken van Suriname’s rapportageverplichtingen, gevolgd door een update over bos- en landgebruiksrapportage door SBB en een introductie tot statistische analysemethoden verzorgd door de FAO.
Op dag twee oefenden deelnemers met SEPAL, een FAO-tool voor bosmonitoring. Ze leerden onder meer hoe
De derde dag richtte zich op de Nationale Bosinventaris (NFI), inclusief meetplannen, het maken van bostypkaarten en veldvalidatie.
Praktische vaardigheden en digitale tools
Naast theorie boden de sessies ook praktische training. Deelnemers maakten kennis met tools zoals Google Earth Engine, SEPAL en R-script, evenals FAO-instrumenten zoals Open Foris. Hiermee kunnen data worden verzameld, geanalyseerd en gevalideerd ten behoeve van het Monitoring, Reporting and Verification (MRV)-systeem en het National Forest Monitoring System.
Stevig fundament voor klimaatactie
Volgens directeur Rodjan zijn bosstatistieken cruciaal voor beleidsvorming en toegang tot klimaatfinanciering. “Zonder betrouwbare data kunnen we geen effectief beleid voeren en komen we niet in aanmerking voor financiering via onder meer het Green Climate Fund.”
De workshop vergrootte het bewustzijn over beschikbare monitoringmethoden en legde de basis voor een duurzaam systeem voor dataverzameling. De samenwerking tussen ROM, FAO en SBB onderstreept Suriname’s inzet om te investeren in kennis en technologie ter ondersteuning van nationaal klimaatbeleid en internationale verplichtingen.
| snc.com | Door: Redactie