Regering: Geen leningen op basis van toekomstige olie-inkomsten
| waterkant | Door: Redactie
Tijdens een recente reis naar belangrijke financiële instellingen, waaronder de Wereldbank, heeft minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning namens de Surinaamse regering benadrukt dat er geen plannen zijn om leningen af te sluiten met toekomstige olie-inkomsten als onderpand.
Deze boodschap onderstreept de strategie van de regering van Suriname om geen financiële lasten door te schuiven naar toekomstige generaties, ondanks de enorme inkomsten die in de olie-industrie worden verwacht.
Het kredietbeoordelingsbureau Moody’s heeft onlangs de kredietwaardering van Suriname verhoogd, wat een weerspiegeling is van het verantwoordelijke financiële beleid van het land.
Deze positieve beoordeling, waarbij Suriname van CAA3 naar CAA1 werd opgewaardeerd,
Minister Raghoebarsing benadrukte dat de regering niet van plan is de nog te produceren olie te “verkopen” of als onderpand te gebruiken voor leningen.
“We willen de toekomstige olie-inkomsten niet verkwanselen voor snel geld dat een last zou zijn voor de volgende generatie,” verklaarde hij. Ondanks aanbiedingen van financiële makelaars tijdens zijn verblijf in Washington, blijft de regering bij dit beleid. Dit standpunt werd ook bevestigd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de
Naast de voorzichtigheid omtrent oliegerelateerde leningen, heeft het IMF voorspeld dat de Surinaamse economie, met een omvang van $4,9 miljard, dit jaar naar verwachting met 3% zal groeien. Vorig jaar voltooide de regering bovendien een schuldsaneringsprogramma met een Value Recovery Instrument (VRI) om de schuldeisers deels te compenseren zodra de verwachte olie-inkomsten gerealiseerd worden. Sindsdien zijn de waarde van de schulden en de rendementen op staatsobligaties aanzienlijk gestegen.
Minister Raghoebarsing sloot ook de verkoop van extra oliegerelateerde obligaties uit. “Sommigen beweren dat we meer fondsen nodig hebben en de VRI willen verkopen, maar dat gaan we absoluut niet doen,” bevestigde hij. Ook het voorstel van investeerders om schulden vroegtijdig terug te kopen via debt-for-nature swaps is overwogen, maar uiteindelijk niet als waardevol beoordeeld door de regering.
Dit beleid bevestigt de koers van de Surinaamse regering om verantwoord met toekomstige olie-inkomsten om te gaan en de financiële stabiliteit van het land te waarborgen, zonder de druk op toekomstige generaties op te voeren.
| waterkant | Door: Redactie