• zondag 08 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

RECHTEN LGBTQ-GEMEENSCHAP NIET OPGENOMEN IN PROJECT ‘NIEUW BURGERLIJK WETBOEK’

| united news | Door: Redactie

Er komt, als het aan de regering, delen van het parlement en sommige rechtsdeskundigen ligt, geen maatschappelijke verandering in wat genoemd wordt de rechten van LGBTQ – personen. Althans niet in het project Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), dat nu in behandeling is in het parlement.

Het omvangrijke concept NBW voorziet in drastische maatschappelijke veranderingen, voor burgers, maar niet voor deze doelgroep. Er wordt echter wel rekening mee gehouden dat dit in de toekomst kan veranderen. De makers van het concept houden daarom een stok achter de deur, door in het ontwerp de beslissing hierover aan de rechter over te laten.

Reserve Die

reserve wordt ingegeven door een hedendaagse trend in de wereld waar gerechtshoven zoals het Europees hof voor de rechten van de mens, op basis van gelijkheid en anti dicriminatie van seksuele geaardheid, wel maatschappelijke rechten toekent aan de LBGTQ-gemeenschap. De discussie in het parlement is uiteenlopend. De ervaren NDP-parlementarier, antropoloog en ex-minister van Binnenlandse Zaken, Suwarto Moestadja heeft voorgesteld dat de rechten van deze kleine minderheidsgroep worden geregeld en vastgelegd in aparte organieke wetten.

“De regering wil aangenomen dat het parlement de rechten van LGBTQ personen wil regelen ermee akkoord gaan dat er aparte wetgeving komt”, zegt minister David Abiamofo van

Natuurlijke Hulpbronnen die namens zijn collega Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, namens de regering het woord voord in de discussie.

Rechten Het vraagstuk wordt een indringende omdat in het project voor een NBW er aanpassingen komen als het gaat om bijvoorbeeld rechten van personen gehuwd, ongehuwd of in een samenlevingsverband, maar dan van het mannelijk en het vrouwelijk geslacht.

Het gaat om het geregistreed partnerschap tussen een man en een vrouw, waarbij sprake is van het huwelijksvermogensrecht, alimentatierecht maar ook erfrecht, de zelfde rechten krijgen als gehuwden.

De vraag is als in het geregistreerd partnerschapsrecht dit ook mogeijk moet zijn voor personen van gelijk geslacht. De LGBTQ – gemeenscha ziet graag dat het huwelijk ook wordt opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. “Op dit moment is dit alles toekomst muziek”, zegt Abiamofo. Het zeffde geldt voor concubinaat en pensioenrecht waar voor man en vrouw drastische veranderingen in gelijke rechten komen als voor gehuwden. 

De rechtspositie van de LGBTQ – gemeenschap als het gaat om geregistreerd partnerschap of zelf het openstellen van het huwelijk voor personen van het zelfde geslacht zal de minister pas gevoerd worden wanneer het project NBW is afgerond.

Bittere pil Het niet opnemen van LGBTQ –rechten in het NBW is opnieuw een bittere pil voor deze groep. In februari van het vorig jaar heeft het constitutioneel hof zich uitgsproken over deze rechten die partners van hetzelfde geslacht wilden opeisen. Het ging toen om twee Surinaamse mannen die in Argentinie in het huwelijk zijn getreden. Hun huwelijksacte werd geweigerd door het CBB. Bij het Constitutioneel hof deden zij een verzoek om artikelen in de grondwet te toetsen op discriminatie. De toetsing viel in hun nadeel, omdat de grondwet bepaalt dat het huwelijk alleen bestemd is voor tussen een man en een vrouw. De beide mannen beklaagden zich dat zij hierdoor geen juridisch erkend gezinsleven kunnen opbouwen en ondervinden ze negatieve sociale, economische en juridische gevolgen, zoals erfrechtelijke problemen en de weigering tot opname in het zekerheidsstelsel van hun werkgevers. Het Constitutioneel hof oordeelde toen ook al dat de Surinaamse samenleving nog niet ‘ready’ is hiervoor en er eerst een maatschapelijke discussie zal moeten plaatsvinden.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie