• zondag 08 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Reactie Stichting 8 December 1982 op verklaring NDP

| starnieuws | Door: Redactie

Geachte leden van de Nationale Democratische Partij,

Wij hebben uw verklaring met betrekking tot de benoeming van de heer Desi Bouterse tot erevoorzitter van de NDP zorgvuldig gelezen en willen graag reageren op de door u aangevoerde punten.

Bijdragen aan nationale eenheid en ontwikkeling

Hoewel u stelt dat de heer Bouterse een significante bijdrage heeft geleverd aan de nationale eenheid en ontwikkeling van

Suriname, moeten wij hier toch kritisch opmerken dat zijn leiderschap ook gepaard is gegaan met ernstige schendingen van mensenrechten en democratische principes. De gebeurtenissen van 8 december 1982, waarbij vijftien prominente Surinamers op brute wijze werden vermoord, vormen een donkere bladzijde in onze geschiedenis. Dit kan niet worden genegeerd of gebagatelliseerd onder het mom van nationale eenheid. Ware eenheid kan alleen worden bereikt door erkenning van fouten uit het verleden en het nemen van verantwoordelijkheid daarvoor.

Respect voor de rechtsstaat

U geeft aan dat de heer Bouterse niet heeft ingegrepen in het 8 decemberproces om de rust in het land te bewaren.

Echter, het niet ingrijpen in een juridisch proces dat bedoeld is om gerechtigheid te brengen, is geen verdienste, maar een plicht van ieder staatsburger, zeker van een voormalig president. Dat grote delen van de partij klaar stonden om tegen de veroordeling te ageren, toont eerder aan dat er binnen de NDP weerstand was tegen het principe van rechtsstatelijkheid. Het is cruciaal voor de ontwikkeling van Suriname dat we de rechtsstaat en de uitkomsten van juridische processen respecteren, ongeacht politieke voorkeuren.

Een evenwichtige benadering

De benoeming van de heer Bouterse tot erevoorzitter lijkt de inzet voor gerechtigheid en de rechtsstaat juist te ondermijnen. Een evenwichtige benadering zou inhouden dat de slachtoffers en nabestaanden van het 8 decemberdrama ook worden erkend en recht wordt gedaan. Verzoening kan niet plaatsvinden zonder gerechtigheid. Wij geloven dat het vereren van iemand met een dergelijk beladen verleden een negatieve impact heeft op de collectieve herinnering en het proces van nationale heling.

Conclusie

Wij respecteren dat de NDP zich inzet voor politieke gerechtigheid en nationale eenheid, maar deze doelen moeten gebaseerd zijn op waarheid, gerechtigheid en verzoening. Het is belangrijk dat we als natie onze geschiedenis onder ogen zien en lessen trekken uit het verleden om een betere toekomst te bouwen.

Tot slot

Het verzoek om "verder te gaan" en het verleden achter ons te laten zonder verantwoording af te leggen, draagt het risico in zich dat dezelfde fouten opnieuw gemaakt kunnen worden. Ware vooruitgang wordt bereikt door het confronteren van onze geschiedenis, het erkennen van fouten, en het nemen van verantwoordelijkheid. Alleen dan kunnen we als land echt verder komen en bouwen aan een rechtvaardige en welvarende toekomst voor alle Surinamers.

Met vriendelijke groet,Stichting 8 December 1982Sunil Oemrawsingh

| starnieuws | Door: Redactie