• zaterdag 04 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ramdin: “Iamgold mag aandelen Rosebel Goldmines NV verkopen”

| suriname herald | Door: Redactie

Iamgold Corporation heeft het recht om zijn aandelen van Rosebel Goldmines NV te verkopen. De regering heeft nadrukkelijk aangegeven, dat zij in dat proces ook betrokken wil worden, liet Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) weten in het parlement.

Zowel de oppositie als coalitie hebben duidelijkheid gevraagd aan de regering, nadat zij hebben moeten vernemen dat de Canadese multinational Iamgold Corporation Rosebel Goldmines NV verkoopt aan het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin Mining Group Co. voor een bedrag van US$ 360 miljoen. Ramdin gaf aan dat de betrokkenheid van de regering bij verkoop te maken heeft met

het feit dat goudmaatschappijen in Suriname een strategisch belang vormen in termen van deviezengeneratie. 

De regering wil eveneens een aantal zaken weten, die al aan is voorgelegd aan Iamgold te weten veiligheid performance van het bedrijf, de milieu performance, kwestie reclamatie van reeds uitgemijnde gebieden, hoe ze omgaan met de gemeenschappen waar het bedrijf is. Ook wil de regering weten wat de stand van zaken is met betrekking tot behoud van arbeidskrachten alsook contractors en subcontractors. 

“We willen niet zien dat arbeidskrachten verloren gaan en willen ook niet zien dat arbeidskrachten vervangen worden zonder dat er daarvoor een reden bestaat”, zegt Ramdin. Er zijn specifieke vragen gesteld met betrekking tot financiën, de marktwaarde en de mogelijkheid om de investeringen die beoogd zijn over een periode van twaalf jaar van US$ 1.2 miljard te kunnen realiseren, lichtte de minister toe.

Reeds eerder in het jaar heeft Iamgold gesprekken gehad met de regering en Staatsolie en als belanghebbende. Die heeft laten doorschemeren dat hun strategische exercitie ertoe heeft geleid, dat ze overwegen hun aandeel in de Rosebel Goldmines NV van de hand te doen. 

De regering heeft toen gereageerd dat in het proces van hun beoordeling zij de regering continue moeten informeren en zeker wanneer Iamgold dat traject zou hebben afgelegd. Dat heeft ook plaatsgevonden. Een aantal ministers maakten deel uit van de gesprekken en waren in contact met Iamgold.

De regering heeft aangegeven dat wanneer er mogelijk een koper is voor het aandelenpakket van Iamgold in Rosebel Goldmine dan moet met name de vereisten van onder andere artikel 19 van de delfstoffenovereenkomst nageleefd worden. De regering is op 17 oktober geïnformeerd dat er een aantal aanbiedingen waren van mogelijke kopers. 

Iamgold heeft besloten om het bod van het Chinese mijnbouwbedrijf Zijin Mining Group Co. in overweging te nemen. Volgens Ramdin is de intentie tot verkoop aangegeven en niet dat er nog sprake is van verkoop. Hij benadrukt wel dat Iamgold het recht heeft om zijn aandelen bij Rosebel te verkopen.

Ramdin voert verder aan dat Iamgold in veertien andere landen actief is en de regering wil ook weten wat de ervaringen zijn van een aantal van die andere landen. De regering heeft de clusterminister en de CEO van Staatsolie de instructies gegeven om een advies uit te brengen op de diverse punten, die Ramdin heeft genoemd. Dit geldt eveneens voor de juridische, financieel-technische, managementaspecten voordat de regering een standpunt inneemt.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie