PUTINS INTERVIEW MET TUCKER CARLSON: CONCLUSIES OVER OEKRAÏNE, NAVO EN VS
| united news | Door: Redactie
Foto: De Amerikaanse journalist Tucker Carlson en de Russische president Vladimir Putin. | Bron: RTnews
De Russische leider sprak over een verscheidenheid aan brandende onderwerpen in het langverwachte interview, met de focus op het conflict in Oekraïne.
De conservatieve Amerikaanse journalist Tucker Carlson heeft een langverwacht interview vrijgegeven dat hij met de Russische president Vladimir Putin hield in het Kremlin. Het interview draaide voornamelijk om het conflict tussen Rusland en Oekraïne. In een video op X op dinsdag beweerde Carlson dat westerse mediabedrijven “liegen tegen hun lezers en kijkers” door de positie van Kiev te promoten en die van Rusland te bagatelliseren.
Amerikanen hebben het recht om alles te weten over een oorlog waar ze bij betrokken zijn,” zei hij. Het meer dan twee uur durende interview heeft in de eerste uren sinds de publicatie meer dan 46 miljoen views gekregen op Carlsons X-account en net onder een miljoen views op YouTube. Hier zijn de belangrijkste conclusies:
Oekraïne ‘startte de oorlog in 2014. Ons doel is om deze oorlog te stoppen’ – Putin
Moskou is niet begonnen met de oorlog in 2022, maar probeert de oorlog te stoppen die Oekraïne in 2014 begon, zei de Russische president Vladimir Putin.
Putin kondigde de militaire
Belangrijkste conclusies Commentaar gevend op de Minsk-akkoorden uit 2014 en 2015 die tot doel hadden de vijandelijkheden in de Donbass te beëindigen, zei Putin dat hij oprecht geloofde dat de crisis in de regio kon worden opgelost als de lokale bevolking ervan werd overtuigd terug te keren naar Oekraïne, en als Kiev instemde met het nakomen van haar verplichtingen op het gebied van sociale voorzieningen.
Beleidsmakers in Kiev wilden echter de opstand met geweld onderdrukken, voegde hij eraan toe. Rusland en Oekraïne stonden dicht bij het beëindigen van de vijandelijkheden in de beginperiode van het conflict, zei Putin. Echter, toen Moskou zijn troepen wegtrok uit het gebied nabij de Oekraïense hoofdstad in het voorjaar van 2022, verwierp Kiev alle diplomatie, bezweek onder westerse druk om Moskou tot het einde te bestrijden, aldus de president.
‘Dreigen met gevaar’ – Putin over beweringen dat Rusland de NAVO wil aanvallen
Rusland zou alleen in een militair conflict met een NAVO-land zoals Polen of Letland worden betrokken als het wordt aangevallen, zei Putin. Alle westerse beweringen van het tegendeel zijn “alleen dreigen met gevaar.” Speculaties dat Rusland kernwapens zou gebruiken tegen Oekraïne of enige vorm van escalatie van het conflict zou veroorzaken zijn “alleen griezelverhalen voor mensen op straat om extra geld af te persen van Amerikaanse belastingbetalers en Europese belastingbetalers in de confrontatie met Rusland,” beweerde hij.
‘In tegenstelling tot de VS is Rusland niet bang voor China’
In tegenstelling tot de VS is Rusland niet bang voor de opkomst van China, zei Putin, waarbij hij de suggestie van Carlson dat BRICS-risico loopt om “volledig gedomineerd te worden door de Chinese economie” een “spookverhaal” noemde. Hij ging verder met te zeggen dat het buitenlandbeleid van Peking gericht is op het vinden van compromissen, niet op agressie, en voegde eraan toe dat Rusland een evenwichtige handelsovereenkomst met China heeft gecreëerd.
‘Als je een einde wilt maken aan het conflict, stop dan met het sturen van wapens naar Oekraïne’
Als de VS het conflict in Oekraïne wil stoppen, moet het stoppen met het sturen van wapens naar Kiev, zei Putin, eraan toevoegend dat als dit zou gebeuren, de vijandelijkheden binnen enkele weken zouden eindigen. Putin zei verder dat het “belachelijk en erg triest” was dat Kiev luisterde naar toenmalig Brits premier Boris Johnson en weigerde een ontwerpbestand met Rusland te ondertekenen dat tijdens vredesbesprekingen in 2022 was overeengekomen. Het conflict gaat tot op de dag van vandaag door, terwijl Johnson zelf niet meer in functie is, merkte hij op.
Betrekkingen met het Westen
Putin zei dat Rusland de ineenstorting van de Sovjet-Unie accepteerde en verwachtte dat, zodra alle ideologische verschillen waren geëlimineerd, het kon samenwerken met het Westen. Maar dit is nooit gebeurd, en de VS en zijn “satellieten” steunden separatisme en terrorisme in de noordelijke Kaukasus in de jaren 1990 door politieke, informatieve, financiële en militaire steun te verlenen aan opstandelingen. Het Westen was ook betrokken bij de staatsgreep in Oekraïne in 2014.
Putin over de uitbreiding van de NAVO
De NAVO beloofde dat het zijn grondgebied niet naar het oosten zou uitbreiden, maar brak deze belofte snel door heel Oost-Europa en de Baltische staten in te lijven, zei Putin. Het door de VS geleide militaire blok is nu van plan om Oekraïne erbij te betrekken, voegde hij eraan toe.
Putin noemde de benadering van het Westen ten opzichte van Oekraïne een kolossale politieke fout, wijzend op de belofte van de NAVO uit 2008 om het land in het blok op te nemen, evenals de door het Westen gesteunde staatsgreep in Kiev in 2014. De campagne van de nieuwe Oekraïense regering om degenen te vervolgen die zich tegen de staatsgreep verzetten, was een bedreiging voor de Krim, waardoor Moskou de regio onder zijn eigen bescherming nam, voegde hij eraan toe.
Putin merkte op dat hij voormalig Amerikaans president Bill Clinton had gevraagd of Rusland zich bij de NAVO kon aansluiten, maar Clinton zei dat dit niet mogelijk zou zijn. Als de Amerikaanse leider echter ja had gezegd, zou dit een periode van toenadering tussen Moskou en het militaire bondgenootschap hebben ingeluid, verklaarde Putin.
‘Wie blies Nord Stream op?’ – Carlson
Carlson vroeg aan Putin wie hij gelooft dat de Nord Stream gaspijpleidingen die Rusland en Duitsland via de Oostzee verbinden, heeft opgeblazen, antwoordde Putin: “Jij,” verwijzend naar de VS en zijn bondgenoten. Toen hem werd gevraagd of hij bewijs heeft van betrokkenheid van de CIA of de NAVO, zei de Russische leider dat men in gevallen als deze eerst moet kijken naar degenen die baat zouden hebben bij de aanvallen en die de mogelijkheid hadden om ze uit te voeren.
Elon Musk ‘kan niet worden gestopt’ – Putin
Miljardair Elon Musk, die technische vooruitgang, inclusief het implanteren van een neurochip in een menselijk brein, voortstuwt, “kan niet worden gestopt”, zei Putin, eraan toevoegend dat er overeenkomsten en regelgeving over deze technologie moeten worden bereikt. De president vergeleek recente prestaties op het gebied van kunstmatige intelligentie en genetica met de ontwikkeling van nucleaire wapens in de 20e eeuw, waarbij hij uitlegde dat toen landen over de hele wereld het gevaar begonnen te voelen, ze overeenkomsten sloten om de nieuwe technologie te reguleren.
Putin sluit de vrijlating van Gershkovich niet uit
Gevraagd of Moskou bereid is de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich vrij te laten (die vorig jaar in Rusland werd gearresteerd op beschuldiging van spionage) als een gebaar van goede wil, zei Putin dat Rusland bereid is geweest om met het Westen samen te werken, maar dat dit niet wederkerig is. Putin sloot echter de vrijlating van Gershkovich niet uit, eraan toevoegend dat dit flexibiliteit van westerse inlichtingendiensten zou vereisen.
‘Het door de VS geleide Westen’ zal altijd degenen steunen die Rusland antagoniseren – Putin over Zelensky
Zelensky werd verkozen tot president op een platform van vrede, maar verbond zichzelf met “neo-nazi’s en nationalisten” na zijn aantreden, zei Putin. Hij gaf twee redenen hiervoor. De eerste is dat mensen als deze “agressief zijn en… je kunt alles van hen verwachten,” en de tweede is dat “het door de VS geleide Westen hen steunt en altijd degenen zal steunen die Rusland antagoniseren.
” Het was “voordelig en veilig” voor Zelensky, maar hij heeft duidelijk de beloftes die hij aan de kiezers heeft gedaan, verraden, zei Putin, eraan toevoegend: Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie ging Oekraïne op zoek naar zijn nationale identiteit, maar vond geen betere optie dan het promoten van “valse helden” die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s samenwerkten.
GEO|POLITIEK
| united news | Door: Redactie