• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PRODUCTIE RAUWE MELK MET 93% GEDAALD

| suriname herald | Door: Redactie

De sector van melkveehouders is sterk achteruitgegaan in de afgelopen 10 tot 12 jaren. De Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSM) wil niet alleen praten over aanpassing van de melkprijs, maar ook hoe de toekomst van de sector te garanderen. “Dat is eigenlijk het belangrijkste”, benadrukt VSM-voorzitter, Edmund Blufpand.

De levering aan de Melkcentrale NV is drastisch gedaald de afgelopen jaren. Het gaat volgens Blufpand om een daling van meer dan 93% gedaald. Dit is een daling van 30.000 liter naar ongeveer 2.000 liter per dag. De Melkcentrale is het enige melkverwerkingsbedrijf in Suriname dat rauwe melk afneemt van melkboeren. Alle ander

melk die geproduceerd wordt, heeft geïmporteerde poedermelk als grondstof.

De melkboeren eisen wederom een verhoging van opkoopprijs van rauwe melkprijs, omdat ook de kosten van inputs steeds toenemen. Momenteel krijgen de melkboeren 14 SRD voor 1 liter rauwe melk. Volgens hen zou de prijs 20 SRD moeten zijn. De prijs van melk wordt steeds bepaald door de overheid.

Opgemerkt wordt dat wanneer de melkprijs wordt verhoogd, de verkopers van veevoer en slijpmeel meteen hun prijzen ook aanpassen, waardoor de melkprijs al weer snel achterhaald is.

De melkveerassen zijn veelal gekruist. Ook is er nooit gezorgd voor inseminatie materiaal. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij had een paar inseminatoren die intussen ook allemaal achterhaald zijn en het niet meer doen. Verder zijn de weilanden niet wat het wezen moet. Tevens is er geen een ontwikkeling op het gebied van grasland en begeleiding en ontwikkeling van boeren.  De waterhuishouding laat ook te wensen over.

Blufpand is van mening dat er een reddingsplan moet komen voor de sector. Het importeren van 350 melkkoeien uit Brazilië in januari 2023 door LVV zou volgens hem geenszins het probleem geheel oplossen. Er moet een integrale aanpak moeten komen waarbij naar diverse factoren gekeken wordt en eerst zal moeten worden aangepakt.

LVV-minister, Parmanand Sewdien, heeft de VSM-voorzitter toegezegd nog deze week met hem te zullen praten over het brandend vraagstuk.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie