• zaterdag 30 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Presidenten Santokhi en Ali bespreken brug- en energie-samenwerking tijdens bilateraal onderhoud

| suriname herald | Door: Redactie

President Chan Santokhi heeft gisteren een bilateraal onderhoud gehad met zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali. Beide staatshoofden zijn met een door de Braziliaanse regering beschikbaar gesteld vliegtuig naar het zuiderbuurland vertrokken voor deelname aan een staatshoofdenvergadering, waar gesproken wordt over de reactivering van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur).

President Santokhi heeft gisteren na zijn vertrek vanuit de Johan Adolf Pengelluchthaven een tussenstop gemaakt op de Cheddi Jagan International Airport, waar president Ali op het vliegtuig stapte. Voor vertrek naar Brazilië hebben de staatshoofden samen hun ministers van Buitenlandse Zaken een kort bilateraal onderhoud gehad. 

Zo is er gesproken over de bouw

van de brug over de Corantijnrivier, de samenwerking op het gebied van olie en gas, de visserijsector, de grenssituatie en de export van Surinaamse producten naar Guyana. Tijdens het onderhoud is ook de dredging fee, die een belemmerende factor in de handel vormt, aan de orde gekomen. 

President Ali is door zijn Surinaamse ambtgenoot uitgenodigd om de festiviteiten in het kader van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie in Suriname bij te wonen. Santokhi heeft ook persoonlijk zijn condoleances overgebracht in verband met het heengaan van negentien kinderen bij brand in de slaapzaal van de Mahdia Secondary School. De staatshoofden bespraken acties die ondernomen zijn om medeleerlingen, ouders en familie te begeleiden. President Santokhi heeft aangegeven, dat Suriname bereid is hulp te bieden, waar nodig. 

Beide staatshoofden hebben opnieuw bevestigd dat de relatie tussen Suriname en Guyana belangrijk is. Zij kijken uit naar een volgende ontmoeting in het kader van het Strategisch Dialoog en Samenwerkingsplatform (SDCP) dat gericht is op het versterken van de onderlinge band. De bedoeling is dat de bilaterale gesprekken de komende twee dagen worden voortgezet.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie