• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi naar EU-Celac

| suriname herald | Door: Redactie

Na meer dan acht jaar komen de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie (EU) en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) op 17 en 18 juli 2023 bijeen in Brussel, België, voor de EU-CELAC-top. President Chan Santokhi reist morgen aan het hoofd van een delegatie, met onder meer minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), ook af naar deze bijeenkomst. 

De regeringsfunctionarissen zullen van de gelegenheid gebruikmaken om ook op deze activiteit bilaterale gesprekken te voeren. Het staatshoofd heeft eerder deze maand, samen met de bewindsman, deelgenomen aan de 45ste Caricom Heads of

Government op Trinidad en Tobago waar ook het 50-jarig bestaan van de regionale landenorganisatie werd gevierd. Op de top in België zullen ook enkele Caricom-leiders aanwezig zijn. 

De EU-Celac zal gezamenlijk worden voorgezeten door de president van de Europese Raad, Charles Michel en door de president van St. Vincent en de Grenadines, Ralph E. Gonsalves, als pro-tempore voorzitterschap van Celac. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de staatshoofden en regeringsleiders van de 33 Celac-lidstaten en de 27 EU-lidstaten zullen ook deelnemen.

Deze top is een belangrijke politieke mijlpaal om het bi-regionale partnerschap nieuw leven in te blazen. De EU-Celac-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Buenos Aires op 27 oktober 2022 heeft de politieke dialoog op hoog niveau tussen de twee regio’s nieuw leven ingeblazen en een bi-regionale routekaart goedgekeurd als een tastbaar teken van een toekomstgerichte en positieve agenda. 

Op 7 juni heeft de EU een nieuwe agenda voor de betrekkingen met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied gepubliceerd waarin haar voorstel voor een hernieuwd strategisch partnerschap wordt uiteengezet met LAC voorafgaand aan de top.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie