• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi blikt terug op staatshoofdenvergadering Caricom

| cds | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi heeft eerder deze week deelgenomen aan de 46ste Caricom-staatshoofdenvergadering in ons westelijk buurland Guyana. De Surinaamse regeringsleider heeft ook diverse diplomatieke gesprekken gevoerd, met als hoogtepunt een breedvoerig trilateraal overleg met zijn ambtgenoten van Brazilië en Guyana.

In een terugblik op de conferentie, in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS), merkt hij op dat Suriname een actieve rol speelt in de regionale politiek en invloed heeft op besluitvorming.

“Caricom is geen grote regionale organisatie met honderden miljoenen mensen, maar wel een gemeenschap waar je met heel veel samenlevingen de belangen van die afzonderlijke samenlevingen goed kan bedienen”, laat

president Santokhi weten.

Hij zegt dat de staatshoofdenbijeenkomst alle leiders bij elkaar brengt en een goed moment is om aan evaluatie te doen. “Het is goed om te evalueren waar we nu staan en wat de zaken zijn die vooruitgang boeken. Ook de zaken die stilliggen en voor belemmeringen zorgen. We hebben bewust gekozen om deelgenoot te zijn van de Caricom.”

Het staatshoofd merkt op dat op het gebied van bepaalde vraagstukken de samenwerking intensiever moet. “Klimaatverandering is een van de belangrijkste issues. We moeten een stevige stem gaan vormen. Samen kunnen we een sterk standpunt innemen.”

In een eerder interview zei minister

Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) dat de urgentie van een krachtigere aanpak tegen de gevolgen van klimaatverandering breedvoerig is bediscussieerd tijdens de bijeenkomst. “Er is daar heel nadrukkelijk en heel scherp op gewezen dat beloftes worden gemaakt maar niet nagekomen door de rijke landen.

De oorzaak van het broeikaseffect is niet in het Caribisch gebied maar juist in de rijke landen”, aldus de bewindsman. Ook president Santokhi deelt dezelfde mening. Hij onderstreept dat de rijke landen verantwoordelijkheid moeten nemen. Hij laat doorschemeren dat de Bridgetown Declaration van 2023 ingang heeft gevonden voor klimaatfinanciering.

President Santokhi zegt dat de economische integratie wat stagnatie ondervindt. “Dat weten we als land. We zijn tijdens de staatshoofdenvergadering overeengekomen dat alle belemmeringen die er zijn systematisch opgelost moeten worden. We gaan die belemmeringen die door inspanningen van een aantal landen weggehaald worden alvast doen.”

De regeringsleider stond ook stil bij de situatie van Haïti. “Er wordt een traject ingezet van herdemocratisering en humanisering. Het wordt tijd dat de verkiezingen daar komen. Er zijn afspraken gemaakt met premier Ariel Henry over het aangaan van nieuwe gesprekken met politieke actoren, welke reeds de komende week in Jamaica zullen plaatsvinden.

Binnenkort zal een multilaterale veiligheidsmissie in Haiti worden opgezet. Suriname zal daaraan op een bescheiden manier een bijdrage leveren.”

| cds | Door: Redactie