
President Geerlings-Simons licht rol kabinet uitvoerig toe
| cds | Door: Redactie
President Jennifer Geerlings-Simons heeft in een vraaggesprek aan het eind van haar eerste werkweek, de rol van het Kabinet van de President uitvoerig toegelicht. Het staatshoofd verduidelijkte op donderdag 24 juli in gesprek met Roberto Lindveld andermaal dat het Kabinet geen uitvoerend instituut meer zal zijn. “Dat klopt, omdat het dat niet is”, aldus president Geerlings-Simons, die erop wijst dat de ministers de uitvoerders zijn en dat de president de controle en coördinatie heeft. Ze voegt eraan toe dat ministers verantwoording afleggen aan de president.
“Zo is dat geregeld. We maken beleid als regering en we hebben dat aan te
Zij benadrukt dat de president degene is die de hele coördinatie doet, samen met de regering, en controleert hoe zaken verlopen. “En daarvoor heb je informatieapparaten. Je
De president moet als staatshoofd ook contacten met andere landen onderhouden, omdat zoals de Grondwet voorschrijft het buitenlandbeleid bij het staatshoofd berust. “Dat betekent voor mij dat alle vraagstukken die we hier hebben; alle hulp en alle ondersteuning die we kunnen krijgen en geven aan andere landen, moet via mij samen met de minister van Buitenlandse Zaken gaan. En dat zijn de taken”, aldus president Geerlings-Simons, die benadrukt dat het kabinet geen uitvoerende taken moet hebben.
Het is volgens haar geen staatsorgaan. Het staatshoofd betitelt het kabinet als een high office van de president, met gekwalificeerd personeel dat ervoor moet zorgen dat alle taken vlot lopen. President Geerlings-Simons noemt naast adviseurs ook de veiligheidsdiensten, die op het stuk van nationale veiligheid constant bezig zijn. “Het beste wat de president kan doen, is ministers helpen en sturen om het beleid op correcte wijze uit te voeren”, voegt het staatshoofd eraan toe. Zij verwacht dat haar kabinet spoedig compleet zal zijn, daar er nog twee ministers beëdigd moeten worden.
| cds | Door: Redactie