• dinsdag 21 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Chadrikapersad Santokhi bezoekt Jamnagar Raffinaderij

| cds | Door: Redactie

De Surinaamse presidentiële delegatie is op 7 januari warm onthaald in India. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), zegt dat India alle laden heeft opengetrokken om president Santokhi en zijn delegatie te ontvangen. Dat men interesse heeft voor Suriname blijkt duidelijk uit de wijze van ontvangst. “De ontvangst was zeer warm en groots, precies zoals een staatsman ontvangst betaamt,” gaf de minister aan. “Het is plezierig om te zien, vooral voor een land als Suriname. In vergelijking met India zijn wij natuurlijk een piepklein land, maar wel met potentie, waardoor zij de betrekkingen met

ons willen aanhalen,” stelt de bewindsman.

In het kader van olie en gas heeft de Surinaamse delegatie een gebracht aan de Jamnagar Raffinaderij. “Er is daarbij heel nadrukkelijk gesproken over wat olie en gas kan betekenen voor Suriname.” Verder zijn er afspraken gemaakt in termen van een technisch bezoek van Staatsolie aan de fabriek in Jamnagar. De bedoeling is dat er wordt nagegaan of er samenwerkingsmogelijkheden zijn, laat de bewindsman optekenen.

“Wij weten dat er interesse is voor olie en gas. Wij weten ook dat de behoefte van de industriële ontwikkeling van India enorm is, zoals ook met China. Dat er dus nadrukkelijk belangstelling bestaat voor nieuwe gebieden waar winbare olie en gas wordt ontdekt,” merkt minister Ramdin op. “Zij hebben duidelijk de potentie en bedienen een markt die enorm geavanceerd is”. De minister ziet concrete mogelijkheden op het gebied van afzet voor wat betreft de bijproducten van olie en gas. De delegatie was behoorlijk onder de indruk van het olifantenkamp, het industriecomplex en het hele ecosysteem.

Op 8 januari staat op agenda een belangrijke ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken van India, Dr. Subrahmanyam Jaishankar. “Daar zullen zeker de te verwachten effectieve resultaten ten aanzien van de bilaterale samenwerking  besproken worden,” geeft minister Ramdin verder aan. President Santokhi heeft later op de dag ook een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van Panama, Janaina Tewany.

Panama heeft ook een diaspora gemeenschap van India en de minister verwacht dat er nog wat extra bilaterale gesprekken zullen plaatsvinden met de in India aanwezige landen die een sterke diaspora gemeenschap hebben.

Minister Ramdin is zeer ingenomen met de ontwikkeling van India vooral op het gebied van informatie en communicatietechnologie en hun ambities. “Ze willen het beste van het beste hebben en dat zijn de ambities of misschien wel de dromen van een land,” benadrukt de bewindsman. Hij zegt dat het belangrijk is dat een land werkt naar vooruitgang. “Voor Suriname moeten wij eenheid demonstreren. Een positieve  kijk naar de toekomst kan ons land vooruit brengen,” aldus de minister.

President Chadrikapersad Santokhi

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| cds | Door: Redactie