• vrijdag 19 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Ali: “We moeten monopolie niet ondersteunen”

| sun.sr | Door: Redactie

SEOGS

“Als we niets zeggen, ondersteunen we de monopolie van de rijke landen. Want zij die al in de business zitten, gaan door. Ze verdienen al jaren en zijn nu een rijk land. De wereld verwacht niet dat we nu gaan beginnen met het inzetten van onze natuurlijke hulpbronnen, omwille van het behoud van de natuur. Maar wat moet je aan de andere kant doen als je volk met zoveel problemen zit”, zei de president van Guyana, Irfaan Ali, gisteren bij de opening van de tweede Suriname Energy Oil & Gas Summit (SEOGS) in de Ballroom van Torarica. 

“Op COP26 in Glasgow zei men stop met pompen. Twee weken geleden is dat verandert in je mag pompen, maar betaal dan een belasting ervoor. Er zijn verschillende ideeën en denkwijzen in de wereld. Daaraan hebben we geen tekort. Jemoet met die visies een alliantie vormen, wil je nog een rol van betekenis hebben. Anders wordt je weggedrukt”, zei de Guyanese topman. “De wereld moet niet verwachten dat we onze hulpbronnen niet zullen inzetten, terwijl we dat nu nodig hebben met de vele externe uitdagingen. Ook de internationale media wil nu voor ons bepalen, waar waren ze toen de andere landen jaren geleden al bezig waren.” 

Volgens Ali zijn in het Caribisch Gebied Guyana, Suriname, Trinidad & Tobago de landen die Oil & Gas doen. Barbados is er ook met natuurlijke gasvoorraden. “We moeten een strategie gaan formuleren, al dan niet samen met partners, en dat presenteren aan investeerders en markten. We moeten in actie om onze mogelijkheden door te drukken. In het tweede kwartaal van dit jaar moet de strategie af zijn, zodat wij die kunnen presenteren. Binnen enkele weken is er een meeting hiervoor in Suriname”, zei president Ali. 

Ali haalde aan dat het steeds moeilijker wordt voor landen als Suriname en Guyana om fondsen te verkrijgen voor ontwikkelingsdoelen. Terwijl we zelf onze ontwikkeling kunnen financieren. We willen toch een betere gezondheidszorg, een beter onderwijs. Guyana heeft de uitdaging om 600 km aan de kustvlakte te beschermen tegen de zee. Dat gaat miljarden kosten, vanwaar moeten we het geld halen”, zei hij. “We gaan leiderschap moeten tonen, de juiste besluiten nemen en vooral samenwerken”, aldus president Ali.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie