• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Poging onbenutte en afgedankte medicijnen uit Nederland sluit tegen Europese regelgeving

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: Minister Kuipers en minister  Ramadhin

De poging van minister van Amar Ramadhin van Volksgezondheid om onbenutte en afgedankte medicijnen uit Nederland te krijgen om de schijnende tekorten in eigen land enigszins op de lossen, zijn mislukt. Hij viste achter het net bij zijn collega Ernst Kuipers die zijn verzoek heeft afgewezen. Vooral Europese regels staan een schenking in de weg.

In Nederland wordt volgens jaarlijks voor ongeveer 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid. Dat zijn bijvoorbeeld medicijnen die (bijna) over datum zijn of medicijnen die door patiënten worden teruggebracht naar de apotheek. Het zou niet meer dan logisch zijn dan

dat deze medicijnen worden geschonken aan landen die dat om de een of andere reden niet kunnen betalen.

Dat was ook de gedachte van minister Ramadhin, toen hij eerder dit jaar in de pen klom om wat medicijnen bij elkaar te krijgen. In een brief die Ramadhin schreef aan Logistics Community Brabant (LCB) en waarin hij reageerde op een motie van het Nederlandse parlement (Tweede Kamer) om een eerder LCB-project voort te zetten, waarbij voor 200.000 euro aan ongebruikte medicatie in de provincie Brabant werd ingezameld en na controle gedoneerd aan het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening  Suriname (BVGS). Daar had de LCB

bij wijze van uitzondering toestemming voor gekregen. Volgens Ramadhin kwam die steun ‘als een geschenk uit de hemel, zijn er levens mee gered en is er enorm veel leed mee voorkomen’. Hij hoopte dan ook dat de pilot een vervolg kon krijgen.

De bewindsman wees er in zijn brief op dat de situatie in de gezondheidszorgsector in Suriname als gevolg van de ernstige financieel-economische crisis ‘best zorgelijk’ is. Er is volgens hem grote behoefte aan medicatie en medische hulpmiddelen, waarvoor de regering geen financiële middelen heeft. In Suriname ondervinden veel mensen dat iedere dag aan den lijve en er sterven zelfs patiënten doordat aan bepaalde medicijnen een chronisch tekort is. Ramadhin ziet omdat Suriname praktisch bankroet is, geen andere optie dan steeds weer te verzoeken bij bevriende naties.

Hoewel de motie werd aangenomen door de Tweede Kamer, moest minister Kuipers zijn Surinaamse collega teleurstellen. Hij zegt wel open te staan om ongebruikte medicatie te laten retourneren en aan andere patiënten te verstrekken, onder meer in Suriname. Maar dat is echter niet mogelijk omdat Europese regelgeving dat niet toestaat.


In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij dat Nederland niet zomaar een uitzondering kan creëren in de Europese regelgeving. Die regelgeving is juist bedoeld om de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen voor patiënten te kunnen garanderen en moet onder meer het in omloop brengen van vervalsingen tegengaan.

Dat er echter veel medicijnen worden weggegooid, noemt hij moeilijk uit te leggen in het licht van geneesmiddelentekorten en hoge zorgkosten. Hij wijst op een pilot van vier Nederlandse ziekenhuizen waarbij ruim duizend patiënten hun ongebruikte geneesmiddelen die worden ingezet bij de behandeling van kanker (oncolytica) terugbrachten naar de ziekenhuisapotheek. Van de 242 retour gebrachte verpakkingen was driekwart geschikt voor heruitgifte en de totale waarde was 685.000 euro. Dat zou volgens Kuipers ook met andere medicijnen kunnen en zou dit meer moeten gebeuren. Vooral om andere landen te steunen die zelf geen geld hebben om dat te betalen, zoals Suriname.

Ramadhin blijft hopen dat ze in Brussel, waar de Europese Unie zetelt, alsnog de hand over het hart zullen strijken en toestaan dat vanuit Nederland afgedankte medicijnen worden gestuurd. Hij zegt dat hij omdat hij zelf ook huisarts is, een goed beeld heeft van de positieve impact van de levering van ongebruikte, geretourneerde medicatie. Hij pleit zelfs voor het opzetten van een Regionaal Expertise Centrum voor heruitgifte van medicatie met relevante partijen in Suriname en Nederland. Daarmee zouden Suriname en Nederland volgens hem ook een voorbeeldrol kunnen innemen voor andere landen in de wereld.

Maar volgens verpleegster Marina, die in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo werkt, kan Ramadhin zich beter om de zorg in Suriname bekommeren. “Ramadhin en de regering stellen sowieso de verkeerde prioriteiten. Als ze iedere maand een paar honderdduizend euro uittrekken voor medicijnen en ander materiaal en dat niet over de balk smijten aan buitenlandse reisjes en voor de zoveelste presidentiële commissie, dan zou het al een stuk beter gaan met de gezondheidszorgsector. Maar zolang we niets doen en moeten bedelen, blijft de zorg terminaal.”

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie