• donderdag 26 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

PKSS-voorzitter Chas Warning: “Leven met prostaatkanker bij mannen is mogelijk bij goede begeleiding”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Met de activiteiten van de ProstaatKanker Stichting Suriname (PKSS) in de voorbije jaren is de bewustwording binnen de samenleving over de ziekte gegroeid, maar moet nog veel breder. Kanker, dus ook prostaatkanker, wordt nog te vaak geassocieerd met de dood, waardoor het toch nog sterk in taboesfeer bevindt. Middels voorlichtigsactiviteiten probeert de PKSS dit te doorbreken. Daarin boekt het positieve vorderingen. 

Prostaatkanker houdt steeds meer mannen bezig. Volgens PKSS-voorzitter Chas Warning is het van belang om er vroeg bij te zijn met de ziekte. Diagnose in een vroeg stadium van de ziekte, vergoot de kans op genezing. Het advies aan mannen

van boven de 40 jaar is om zich te laten testen. Vraag de huisarts om een PSA (prostaat specifiek antigeen) onderzoek. Het is een bloedonderzoek waarbij gekeken wordt naar de PSA-waarde in het bloed. Boven een bepaalde PSA-waarde, wordt men naar de specialist (uroloog) verwezen voor diagnbose en verdere behandeling. Met de slogan “tjek a tori !” probeert de PKSS mannen ertoe te bewegen een PSA-onderzoek te doen.

Urologen

De PKSS onderhoudt een heel goede samenwerking met de urologen in Suriname. Bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn er 5, en het RKZ Sint Vincentius Ziekenhuis en het Mungra Medisch Centrum in Nickerie

beschikken elk over 1. Circa 20 jaar geleden had Suriname er geen enkel. Op dit stuk is er dus veel positief veranderd. Het zijn heel goed opgeleide Surinaamse urologen. 

Sedert de oprichting van PKSS in 2015, is  het patiëntenbezoek van mannen aan de poli’s van de urologen verveelvoudigd. De bewustwordingsactiviteiten van de PKSS hebben zonder meer daartoe bijgedragen. 

Toch vindt de PKSS-voorzitter dat de bewustwording nog niet op dat niveau is waar het zou moeten zijn. Daarom gaat de PKSS onvermoeid door met haar voorlichtingsactiviteiten. Ze wordt vaak door bedrijven en organisaties uitgenodigd om informatiesessies te verzorgen.

Voor wat de zorg en behandeling betreft zegt Chas Warning dat in de afgelopen decennia veel moderne ontwikkelingen zich hebben voorgedaan in de wereld. Er zijn moderne ontwikkelingen op het gebied van operaties en medicijnen. Helaas is het zo dat deze moderne behandelingen en medicijnen niet toegankelijk zijn voor prostaatkankerpatienten in Suriname. Het gaat om peperdure apparatuur en medicijnen.

Leven met prostaatkanker

Prostaatkanker bij mannen hoeft niet perse te betekenen dat men er dood aan zal gaan. Met een goede medische begeleiding is leven met prostaatkanker wel degelijk mogelijk. Chas Warning zegt dat hijzelf reeds 18 jaar lang leeft met prostaatkanker. Maar genezing is wel degelijk mogelijk, zeker wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd. PKSS als patiëntenorganisatie is er om kankerpatiënten vooral sociaal te begeleiden en ze te informeren en of wegwijs te maken over de ziekte en de behandelingsmogelijkheden in zowel Suriname als in het buitenland. De stichting onderhoudt een nauwe samenwerking met bijvoorbeeld de prostaatkankerstichting Nederland. PKSS gaat binnenkort naar een conferentie over urologie in Parijs. 

Belangrijk bij het begeleiden van mannen met prostaatkanker is dat hun sociale omgeving, met name de directe gezinsleden, erbij worden betrokken. Niet alleen de patiënt, maar ook hun sociale omgeving lijden onder psychologische en sociale gevolgen van de ziekte. Het gaat erom dat de patiënt en zijn sociale omgeving elkaar moeten ondersteunen bij het proces van genezing, stabilisatie en of met de ziekte te kunnen omgaan. Warning kan daarom niet genoegzaam benadrukken hoe belangrijk het is voor mannen van boven de 40 jaar om een PSA-onderzoek te laten doen. 

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie