AMAZONE-LANDEN EENSGEZIND NAAR DERTIGSTE INTERNATIONALE KLIMAATTOP IN BELÉM
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken; Marciano Dasai, minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu; en Martin von Hildebrand, secretaris-generaal van de ACTO. | Auteur: Wilfred Leeuwin.
De Amazone-landen Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela nemen in november dit jaar gezamenlijk deel aan de dertigste internationale klimaatconferentie (COP30), die wordt gehouden in de Amazone-stad Belém in Brazilië.
Dit bevestigden minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en de secretaris-generaal van de ACTO, Martin von Hildebrand, maandag tijdens een persconferentie als afsluiting van de vijftiende ACTO-bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken in Paramaribo.
In een gezamenlijke verklaring, de zogenoemde ‘Paramaribo Declaration’, wordt benadrukt
Ramdin en Von Hildebrand benadrukken dat de ACTO-landen zich niet alleen richten op de bescherming van het Amazonewoud, maar dat ook vraagstukken zoals klimaatverandering, duurzame ontwikkeling en handel, evenals de bescherming van de inheemse gemeenschappen die in het regenwoud leven, centraal staan.
Volgens Ramdin brengen deze kwesties ook politieke, diplomatieke, culturele en sociale uitdagingen met zich mee, zoals vraagstukken over onderwijs en volksgezondheid. In de Paramaribo Declaration wordt daarom het belang onderstreept van het stimuleren van duurzame ontwikkeling in
Grondenrechten
Ramdin bevestigt dat bij de ontwikkeling van de Amazone-gemeenschappen ook het erkennen van de grondenrechten van de inheemse bevolking een belangrijk vraagstuk vormt. In het geval van Suriname is dit echter geen kwestie die van de ene op de andere dag kan worden opgelost. Suriname is het enige Amazone-land dat deze rechten nog niet heeft erkend. “Het eerste wat moet gebeuren is dat deze collectieve rechten worden erkend. Daar is de regering mee bezig,” aldus Ramdin. Deze kwestie staat op de agenda van de regeringsvergadering. De bewindsman geeft echter aan dat er nog een traject moet worden doorlopen en dat er een duidelijke definitie moet komen van wat precies onder grondenrechten wordt verstaan.
Klimaatfinanciering
Klimaatfinanciering is een belangrijk thema voor de ACTO-landen. In de Paramaribo Declaration wordt benadrukt dat de landen zich blijven inzetten om de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden. Tegelijkertijd wordt van de geïndustrialiseerde landen verwacht dat zij hun toezeggingen nakomen om hun uitstoot van broeikasgassen als gevolg van industrialisatie te verminderen.
Het vinden van een balans tussen milieubescherming en economische ontwikkeling is essentieel. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu gaf tijdens de bijeenkomst een presentatie over Suriname’s groene strategie, waarin zowel economische ontwikkeling door het gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals olie en gas, als milieubeschermingsbeleid zijn opgenomen. Ramdin benadrukt dat Suriname, ook met toekomstige olie- en gasontwikkelingen, carbonnegatief zal blijven.
Oproep aan geïndustrialiseerde landen
In de Paramaribo Declaration worden de geïndustrialiseerde landen opgeroepen om hun verplichtingen tegenover de wereld en de ontwikkelingslanden na te komen. Dit omvat het beschikbaar stellen van technologie en financiële middelen aan kleinere economieën om hen te helpen zich te weren tegen klimaatverandering. Ramdin pleit voor soepelere regelingen en voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen. “We hebben geen behoefte aan consultants waaraan een groot deel van het geld wordt besteed en dat terugvloeit naar de rijke landen, maar aan eenvoudige mechanismen om klimaatfinanciering te verkrijgen,” aldus de minister.
ACTO-paviljoen op COP30
Tijdens de internationale klimaatconferentie in Belém zal het secretariaat van de ACTO een speciaal ‘ACTO-paviljoen’ opzetten. Vanuit dit paviljoen zullen de deelnemende landen specifieke activiteiten uitvoeren om de aanwezigheid en het belang van de Amazone-regio te benadrukken.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie