
Peiling: VHP blijft grootste partij bij komende verkiezingen
| abc-Suriname | Door: Redactie
De VHP blijft vooralsnog de grootste politieke partij in Suriname. De NDP consolideert haar tweede positie in het politieke veld, terwijl de NPS die bezig is aan een opmars, ondertussen de derde grootste partij is geworden. Dit blijkt uit de laatste gepubliceerde politieke peiling van het Nederlands bureau, ViewTure en het Surinaams bureau, LC Media.
De Nederlandse top politieke opiniepeiler, Maurice de Hond van Viewture en Carlos Durham van LC Media, hebben in maart en april 2025, opnieuw politieke peilingen gedaan in Suriname. In 2015 hebben de Hond en Durham ook peilingen gedaan waarbij werd voorspeld dat de NDP een verpletterende
Dit zorgde voor veel ongeloof – en beroering in de samenleving maar 5 weken later bleek dat vrijwel de goede uitslag te zijn en volgens de UNDP, waren deze peilingen, 98% accuraat.
Interview onderaan het artikel
Bij de recentelijk gedane peilingen is er een duidelijke trend te zien. De grote partijen die altijd hebben geprofiteerd van het distriktenstelsel, de VHP en de ABOP, vallen terug in zetels, echter niet alleen omdat hun aanhang persé kleiner is geworden. Zo behaalde de VHP in 2020 in Nickerie 11783 stemmen.
Volgens het distriktenstelsel leverde dit aantal stemmen in Nickerie de VHP 4 zetels op. Volgens het nieuwe stelsel waarbij sprake is van landelijke evenredigheid, leveren deze 11783 stemmen nu maximaal 2 zetels op, uitgaande van de kiesdeler van 5750, bij een opkomstpercentage van 75 %, zoals is uitgerekend door de deskundige, Lothar Boksteen. Deze trend zie je ook in Saramacca en Commewijne.
Hetzelfde geldt voor de ABOP die makkelijk zetels binnenhaalde in distrikten met relatief weinig inwoners, Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne. Het voordeel van het distriktenstelsel voor deze twee grote partijen, is komen weg te vallen. Volgens de nu gehouden peiling levert de VHP 3 zetels in en komt uit op 17 zetels (plus of min 1) en blijft op de eerste plaats in politiek Suriname. De NDP blijft de tweede grote politieke partij en komt uit op 14 zetels (plus of min 1).
Ook de NDP verliest niet echt aanhang, maar levert 2 zetels in, ten opzichte van de verkiezingen van 2020. Dit zijn de twee zetels die de NDP won in het kleinste kiesdistrict Coronie, met slechts 919 stemmen. Deze 919 stemmen leveren nu niet eens een vijfde zetel op.
De NPS is de partij die de grootste groei doormaakt en klimt van 3 zetels in 2020 naar 10 zetels in 2025 en is nu de derde grote partij geworden. De ABOP valt terug in aantal zetels en houdt van de 8 zetels nu, nog 4 zetels over in 2025. PL en A20 behalen beide 4 % van de stemmen en houden daar 2 zetels aan over.
Dat betekent dat A20 van 0 zetels in 2020 nu wel zetels behaalt en dus substantieel is gegroeid. De BEP die 3 % van de stemmen behaalt behoudt de 2 zetels die zij momenteel ook hebben. Geen van de overige partijen of kombinaties, behalen verder een zetel. Voor alle partijen geldt een marge van plus of min 1 zetel.
Op de vraag bent u tevreden over de regering Santokhi/ Brunswijk, antwoord slechts 9 % van de kiezers tevreden te zijn. Een meerderheid, 56 % van de kiezers, geeft aan ontevreden te zijn over het beleid van de huidige regering, waarvan meer dan de helft zegt, zelf zeer ontevreden te zijn. Opvallend is dat bij de VHP-stemmers, 25 % tevreden is over het beleid van de regering Santokhi/ Brunswijk en 23 % is ontevreden.
Op de vraag of Suriname er beter aan toe is dan vijf jaar geleden, geeft een ruime meerderheid van de kiezers, 66 % aan, het slechter te vinden dan 5 jaar geleden. Hiervan geeft 30 % aan, het zelf veel slechter te vinden dan 5 jaar geleden. Een deel van de kiezers, 13 %, geeft aan dat de situatie praktisch onveranderd is gebleven. Nog geen vijfde deel van de kiezer, geeft aan het beter is geworden. Opnieuw is hier te zien dat bij de VHP-stemmers 48 % aangeeft dat het beter is geworden en 34 % aangeeft dat het slechter is geworden. De kiezers van de andere partijen vinden slechts voor 5 %, dat het nu beter is, dan 5 jaar geleden.
En ondanks de meerderheid van de kiezers ontevreden is over het beleid van de regering Santokhi/ Brunswijk, geven meer kiezers toch de voorkeur aan Chan Santokhi als president na de aanstaande verkiezingen, dan aan de overige presidentskandidaten. Santokhi krijgt 26 % van de kiezers achter zich en zijn ‘gedoodverfde tegenkandidaat’ van de NDP, Jennifer Simons, krijgt 22 % van de stemmen.
Op een verassende derde plaats volgt Ashwin Adhin van de NDP die heeft aangegeven dat hij de presidentskandidaat moet zijn van de paarse partij, met 10 % van de stemmen, direkt gevolgd door de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, met 9 %.
De overige genoemde presidentskandidaten, Ronnie Brunswijk van de ABOP, Bronto Somohardjo van PL, Steve Reyme van A20, Ronnie Asabina van de BEP, Krishna Mathoera van de VHP, Ingrid Bouterse van de NDP en Angelique del Castilho van DA’91, worden nauwelijks genoemd door de kiezer, als hun presidentskandidaat. Van de VHP-stemmers uit 2020 kiest 58 % voor Santokhi en van de NDP-stemmers uit 2020 kiest voor Simons.
Wanneer de kiezer wordt gevraagd waar de nieuwe regering prioriteit aan moet geven zegt ruim 37 %, dat er in de eerste plaats wordt gewerkt aan het herstellen van de ekonomie. Het goed funktioneren van de gezondheidszorg komt met 21 %, op de tweede plaats.
Korruptie bestrijding blijft belangrijk en wordt als derde genoemd door 17 % van de kiezer, Het verbeteren van het onderwijs wordt door 10 % als het belangrijkste gezien. Het verhogen van de produktie en het versterken van de koopkracht voor de burger, worden beide met 6 % aangemerkt door de kiezer als prioriteit voor de komende regering.
Ten slotte is de kiezer gevraagd waaraan de inkomsten uit de olie – & gassektor vanaf 2028, waar heel Suriname reikhalzend naar uitkijkt, aan moeten worden besteedt. De drie mogelijkheden worden vrijwel evenveel genoemd. De inkomsten moeten vooral gaan naar een Staats Investeringsfonds, is de keuze van 30 %, van de kiezer. Iets meer kiezers, 31 %, is van mening dat deze inkomsten vooral worden gebruikt, om de kosten van de Staat te dekken. Een nog iets groter deel van de kiezers, 33 %, zegt dat de inkomsten uit de olie – & gassektor, vooral moeten worden verdeeld onder de bevolking.
Viewture en LC Media publiceren een week vóór de verkiezingen de resultaten van een nieuwe zetelpeiling!
| abc-Suriname | Door: Redactie