PALU: Mennonieten project alsnog terugdraaien!
| starnieuws | Door: Redactie
Het BeleidsForum 'Samen Leven', een initiatief van de PALU om de Surinaamse deskundigheid te betrekken bij het ontwikkelingsbeleid organiseerde onlangs een informatie/discussie avond over de komst van de Mennonieten naar
De beschikbare informatie (zie PDF) is dat minister Bibis op 6 oktober 2022 toestemming heeft gegeven aan 50 Mennonieten gezinnen om zich in Suriname te komen vestigen voor landbouwactiviteiten. Op 14 juni 2023 informeerde de president De Nationale Assemblee daarover. Intussen groeit ook internationaal de bezorgdheid over het beleid van de Surinaamse regering.
Verschillende vergunningen nodigUit beide inleidingen afgelopen woensdag bleek dat er ook in Suriname duidelijke regels zijn waaraan men zich moet houden bij t opzetten van grootschalige landbouwprojecten. Hoe kan de president volhouden dat de regering zich niet bemoeit met de activiteiten van de Mennonieten, terwijl er wel degelijk eisen gesteld moeten worden aan hun activiteiten. Hoe kan Bibis beweren dat de Mennonieten de overheid niet nodig hebben, terwijl zij alleen al vanwege de omvang van de landbouwbedrijven, wel verschillende vergunningen nodig zullen hebben.
Effecten op milieuEr is er sprake van 10.000 hectare voor de 50 gezinnen in het begin. Daarna zal dit worden uitgebreid naar 90.000 tot 223.000 hectare. De inleiders gaven aan dat voor dit soort groot landbouw er wel degelijk wat studies, o.a. voor effecten op t milieu, moeten worden gedaan. Het gebrek aan transparantie van de kant van de regering maakt dat de zaak alleen maar raadselachtiger wordt, zeker ook voor wat betreft de motieven van de regering om dat stuk van de vergunningen te omzeilen.
Een staat in een staatDe Mennonieten leven in gesloten gemeenschappen, het liefst zo ver mogelijk van dorpen of steden, diep in het oerwoud. Daar vormen ze feitelijk een staat in een staat, met eigen waarden en normen, zonder bemoeienis van de overheid. Ook de uitbreiding van hun gebied door verdere ontbossing kan daardoor gemakkelijker plaatsvinden.
Hoezo pilotproject?
Het is bijzonder opvallend hoeveel moeite de president en Bibis doen om de komst van de Mennonieten te laten lijken op de gewoonste zaak van de wereld, wel belangrijk, maar beslist niet iets om je zorgen over te maken. Immers, de regering waakt erover dat alles volgens de regels zal gaan. De president wil ons verder gerust stellen. Hij is daarin zover gegaan dat hij ons Surinamers voorhoudt dat deze activiteit met 50 gezinnen een pilotproject is.
Wie houdt wie voor de gek, vraagt de PALU-voorzitter zich op het eind van de avond af. Strikt genomen betekent dit dat de mensen hier kunnen komen, alle investeringen doen en dat ze na 3 jaar te horen krijgen dat ze weer moeten opbreken. Nog afgezien van alle andere bezwaren, wie houdt wie voor de gek, herhaalt Hok. Het is volgens Hok duidelijk dat de regering ons ernstig probeert te misleiden. "Wij moeten alles doen om dit project alsnog te laten stopzetten!"
| starnieuws | Door: Redactie