• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Paho roept op tot collectieve actie tegen recordtoename van denguegevallen in de Amerika’s

| de ware tijd | Door: Redactie

WASHINGTON — De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) waarschuwt voor de toename van dengue in de Amerika’s. Vanaf dinsdag zijn er meer dan 3,5 miljoen gevallen en meer dan duizend sterfgevallen gemeld in de regio. “Dit is reden tot bezorgdheid, aangezien het drie keer zoveel is als dezelfde periode in 2023, een recordjaar met meer dan 4,5 miljoen gevallen in de regio,” zei PAHO-directeur Jarbas Barbosa tijdens een persbriefing.

Hoewel dengue in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied toeneemt, zijn de zwaarst getroffen landen Brazilië (83 procent), Paraguay (5,3 procent) en Argentinië (3,7 procent), die goed zijn voor 92 procent van de gevallen en

87 procent van de sterfgevallen. Deze toename wordt toegeschreven aan het hoogseizoen op het zuidelijk halfrond, wanneer de Aedes aegypti-mug, de vector van dengue, gedijt door warm en regenachtig weer.

“De gelijktijdige circulatie van twee of meer dengue-serotypen is waargenomen in 21 landen en gebieden in de Amerika’s”

Oorzaken

Barbosa waarschuwde dat er ook een toename te zien is van gevallen in Barbados, Costa Rica, Guadeloupe, Guatemala, Martinique en Mexico, waar de besmetting meestal hoger is in de tweede helft van het jaar. De directeur van Paho merkte ook op dat de aanwezigheid van de muggenvector in nieuwe geografische gebieden zorgen baart omdat

sommige landen mogelijk niet voorbereid zijn op een toename van besmettingen.

Verschillende milieu- en sociale factoren dragen bij aan de verspreiding van dengue, waaronder stijgende temperaturen, extreme weersomstandigheden en het El Niño-fenomeen. Snelle bevolkingsgroei en ongeplande verstedelijking spelen ook een cruciale rol. Slechte huisvestingsomstandigheden en ontoereikende water- en sanitaire voorzieningen creëren broedplaatsen voor muggen door weggegooide voorwerpen die water kunnen verzamelen.

Paho handhaaft een strikte surveillance van dengue in de regio en heeft in de afgelopen twaalf maanden negen epidemiologische waarschuwingen gegeven, waarbij essentiële richtlijnen zijn verstrekt aan lidstaten over ziektepreventie en -bestrijding. De aanwezigheid van alle vier dengue-serotypen in de regio verhoogt het risico op epidemieën en ernstige vormen van de ziekte. De gelijktijdige circulatie van twee of meer dengue-serotypen is waargenomen in 21 landen en gebieden in de Amerika’s.

Snelle actie

Barbosa benadrukte het belang van het nemen van snelle actie om dengue-verspreiding te voorkomen, die te beheersen en sterfgevallen te voorkomen. Ondanks de recordtoename van gevallen in 2023, is het sterftecijfer van dengue in de regio onder de 0,05 procent. Deze prestatie is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Paho aan landen sinds 2010 via een uitgebreide strategie voor de bestrijding van dengue en andere door muggen overgedragen ziekte. 

Deze strategie omvat het versterken van surveillance, vroegtijdige diagnose, tijdige behandeling en heeft aanzienlijk bijgedragen aan het redden van duizenden levens. De directeur van Paho riep op tot actie en drong aan op intensievere inspanningen om broedplaatsen van muggen te elimineren en bescherming te bieden tegen muggenbeten, het vergroten van de paraatheid in gezondheidsdiensten voor vroegtijdige diagnose, tijdige klinische behandeling, en voortdurende inspanningen om de bevolking voor te lichten over dengue-symptomen en wanneer medische hulp te zoeken. “Het aanpakken van het dengue-probleem is een taak voor alle sectoren van de samenleving,” zei Barbosa. Hij roept op tot betrokkenheid van de gemeenschap om te slagen in inspanningen.

| de ware tijd | Door: Redactie