• vrijdag 10 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Out of the mountain of despair, a stone of hope

| dagblad suriname | Door: Redactie

Soms hoef je maar een woord of een zin op te vangen om je gedachten een bepaalde kant op te sturen of om je wakker te schudden.

Een man benaderde twee vrouwen. Toen hij een van de vrouwen wilde aanspreken, sprong ze angstig achteruit en bewaarde afstand. De man wendde zich tot de andere vrouw en vroeg de weg. Toen de man weg was, zei de ene vrouw tegen de andere: ”Waarom deed je zo raar, die man wilde alleen maar de weg vragen.” De ander antwoordde fel: ” Jij bent niet voorzichtig genoeg, tegenwoordig kan je niemand meer vertrouwen, overal

schuilt gevaar. Jij zegt dat hij de weg wilde vragen, maar misschien wilde hij mijn ketting van mijn hals rukken.”                                                                         Toen ik dit hoorde, leek het alsof ik uit een trance ontwaakte, vele situaties, die ik eerst niet serieus had genomen, rolden nu als een film door mijn hoofd.

 – Ik heb vaker mensen horen zeggen dat ze hun gouden sieraden niet meer durfden te

dragen uit angst voor beroving. Weer een ander was het vertrouwen in de politie kwijt. Een gevonden voorwerp werd niet meer naar de politie gebracht. Iemand die weigerde haar huis van traliewerk te voorzien, kreeg te horen dat ze zich blootstelde aan beroving en mishandeling. Goede en integere politici worden op een hoop gegooid met corruptie. Scholieren mogen niet met meer dan twee mensen een winkel binnen daar de winkelier ervan overtuigd is dat er zal worden gestolen. Ik zat als passagier in de auto van iemand die zijn rijbewijs niet bij zich had. De agent die hem moest bekeuren zei: ”Ai wat zullen we doen? Tot mijn verbazing begreep de chauffeur die hint en zei, ik kan je 400 geven. De agent zei: ”Doe er nog een 100 bovenop, da setie.”Hij betaalde en zei nota bene: ”Wat een geluk dat ik een corrupte tegenkwam! 

De voorbeelden van negatief gedrag en negatief denken zijn te veel om op te noemen. Feit is dat positief denken en handelen zijn verdrongen door het negatieve. 

Hoe is deze situatie ontstaan?

Mensen hebben zoveel negatieve ervaringen opgedaan dat ze bang zijn geworden en in alles gevaar zien. Ook worden we de hele dag via de media doodgegooid met negatief nieuws, moord, ruzie, berovingen, halve waarheden, verdraaiingen, leugens, fake nieuws. Kortom de samenleving wordt gepusht in dat negatieve klimaat. Mensen zijn onrustig, bang en voorzichtig.

Een voorval dat me nog meer met mijn neus op de feiten drukte, was dat een dame achter de kassa te veel wisselgeld teruggaf en dat de klant haar daarop attendeerde: ”Mevrouw u geeft te veel geld terug.” Het was echter het antwoord van de kassière dat de realiteit benadrukte: “O hemel, er bestaan nog eerlijke mensen, dank u wel mevrouw!” Door dit voorval besefte ik in een flits dat men in onze samenleving geen eerlijk en integer gedrag meer verwacht, dat men juist verbaasd is als men een keer eerlijk en integer gedrag tegenkomt.

Achterdocht, kan zich in meer of mindere mate bij iedereen voordoen. Het is vaak een normale reactie op een bedreigende gebeurtenis die we niet begrijpen. Achterdocht laat je op je hoede zijn voor mensen die niet te vertrouwen zijn.

Ook angst is een normale, gezonde reactie op een reële dreiging want het zorgt ervoor dat je waakzamer wordt. Iedereen is weleens bang of angstig. Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst ‘ongezond’ wordt en dat de samenleving angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt en dat is nu precies het geval in Suriname. Het gros van het volk is bang en wantrouwend. Een blik in de wereld laat zien dat het volk in vele landen ook in angst leeft. Maar de wortel van die angst daar is natuurrampen, bomaanslagen, discriminatie enz.

In Suriname ligt de wortel van dit kwaad bij het gedrag van een kleine groep, namelijk de daders. Er zijn daders en slachtoffers en het zijn de daders die die angstige, negatieve sfeer in de samenleving hebben gecreëerd. Elke dag zijn er weer berovingen, wel of niet gepaard gaand met mishandeling. Dit negatieve patroon overheerst in vele Zuid-Amerikaanse landen. Mensen leven in een negatieve, wantrouwige, angstige en gewelddadige sfeer, ze lijden, zijn wanhopig en verliezen het geloof dat ze ooit weer zullen leven in een land waarin rust, integriteit en vertrouwen is.

Regeringen proberen met communiceren en zelfs met militair optreden de rust weer in hun land te brengen, maar niemand heeft het juiste vaccin hiertegen nog gevonden. Hoewel die angst begrijpelijk is, zeg ik, laat die angst je niet in de greep houden, don’t fall but rise, probeer die angst te overwinnen, blijf hopen en geloven, want uit de berg van wanhoop is er altijd een steen van hoop te vinden. Die ene steen van hoop zou kunnen komen in de vorm van een integere leider of iets anders. Maar in welke vorm het ook komt, blijf geloven dat het zal komen.

“Courage is not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear. (Nelson Mandela)”

Josta Vaseur

| dagblad suriname | Door: Redactie