• zondag 13 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OUD-NOTARIS CALOR: GRONDBELEID MOET IN DE PRULLENBAK

| united news | Door: Redactie

Foto: Oud-notaris Christiaan Calor.

Het grondbeleid dat door opeenvolgende regeringen sinds 1982 wordt gevoerd, rammelt zodanig van alle kanten dat het alleen nog goed is voor de prullenbak.

Het vormt een bron van corruptie, waarbij ambtenaren er niet voor schromen belanghebbenden te bellen en aan te bieden om gunstgrondzaken snel te kunnen regelen tegen betaling van smeergeld. Dat kwam donderdagavond in Buitensociëteit Het Park naar voren tijdens de lezing ‘Uitgifte van domeingrond op de schop?’ De lezing werd georganiseerd door de Surinaamse Juristenvereniging en de redactie van het Surinaams Juristenblad.

Met de huidige gang van zaken, waarbij grote lappen domeingrond zonder de wettelijk

vereiste vooronderzoeken worden uitgegeven op dezelfde dag dat ze zijn aangevraagd, heeft het grondbeleid een absoluut dieptepunt bereikt, merkte oud-notaris Christiaan Calor op tijdens zijn inleiding.

Volgens hem begon de teloorgang in juni 1982 toen de toenmalige militaire machthebbers de Landhervormingsdecreten, de zogenoemde L-decreten, invoerden die bedoeld waren om de uitgifte van domeingrond rechtvaardiger te maken.

Uitgifte van domeingrond werd toen in handen gelegd van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen. Vóór die periode was deze bevoegdheid in handen van de president van het land. “Deze decreten zijn door de militaire machthebbers van toen aan de samenleving opgelegd zonder enige vorm van inspraak.

Daarom staan deze decreten bol van allerlei onvolkomenheden”, aldus Calor.

Hij schetste een situatie waarbij de minister van Natuurlijke Hulpbronnen echter nauwelijks iets te zeggen had over de uitgifte van grond. Hooggeplaatste militairen pakten grote lappen grond in gebieden waar er reeds water en stroom was en manschappen in lagere rang kregen minder aantrekkelijke percelen, terwijl gewone burgers percelen kregen in bosrijke gebieden die nog niet ontsloten waren.

Na de her-democratisering in 1987, toen politieke partijen weer door verkiezingen aan de macht waren gekomen, was verwacht dat de L-decreten zouden worden aangepast. Tot groot ongenoegen van notarissen werd dat niet gedaan, zei Calor. Het grondbeleid werd op dezelfde voet voortgezet, wat heeft geresulteerd in wat het nu is.

Als eerste aanzet om de scheefgroei ongedaan te maken, stelde de inleider voor dat de in de L-decreten genoemde Grondkamer als onafhankelijke autoriteit bij het beoordelen van gronduitgifte en andere grond gerelateerde zaken moet worden ingesteld. Zo zou de invloed van de minister van Grondbeleid en Bosbeheer kunnen worden ingeperkt. Ook stelde Calor voor dat de L-decreten voor toetsing aan het Constitutioneel Hof worden voorgelegd. Hij merkte op dat er een enorm grote kans bestaat dat deze decreten onverbindend worden verklaard, waardoor een groot deel van de problemen ten aanzien van het grondbeleid in één klap zou worden opgelost.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie