• donderdag 18 August 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPVALLENDE OPROEP VAN HET IMF: “LAAT DE CONSUMENTEN OPDRAAIEN VOOR DE STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN”

| united news | Door: Redactie

Het in Washington gevestigde instituut waarschuwt dat de fiscale steunmaatregelen tot nu toe kortzichtig waren. Volgens een schatting van het IMF zouden dergelijke interventies sommige landen 1,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) kosten, terwijl de vraag – en dus de prijzen – verder zouden worden opgedreven. “Noodzakelijke gedragswijzigingen om de energieschok op te kunnen vangen worden daardoor uitgesteld. Huishoudens en bedrijven worden niet aangezet om energie te besparen”, aldus de internationale financiële instelling.

Volgens het IMF moeten de Europese regeringen daarom de volledige stijging van de kosten doorrekenen aan de eindgebruiker om energiebesparing aan te moedigen en de vraag naar fossiele brandstoffen te drukken.
Het IMF berekende ook dat steunmaatregelen voor de armste 20 procent van de bevolking slechts 0,4 procent van het bbp zou kosten. Indien die maatregelen worden uitgebreid naar de armste 40 procent van de bevolking, stijgt het prijskaartje tot 0,9 procent van het bbp.

Fiscale steunmaatregelen of niet, gezinnen lijken nu al op hun energieverbruik te letten. In Belgie is het gasverbruik gedurende de eerste jaarhelft afgenomen met 13 procent. In Nederland is er zelfs sprake van een daling met 25 à 33 procent.

Andere landen kijken dan weer verder dan fiscale maatregelen om het energieverbruik in te perken. Sommige grote steden in Duitsland, zoals Berlijn en München, besparen energie door monumenten niet langer te belichten. In Hannover, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen, kan je alleen nog maar koud douchen in sportcentra en zwembaden. Ons land heeft dan weer een campagne gestart met tips hoe je energie kan besparen.
 

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie