• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPSTEKER VOOR HET KLIMAAT: RUSLAND HEEFT MEER BOS DAN GEDACHT

| united news | Door: Redactie

Sinds het einde van de Sovjetunie heeft Rusland bijna geen veranderingen in zijn bossen gemeld. Maar satellietmetingen vertellen een heel ander verhaal: de vegetatieproductiviteit, boombedekking en bovengrondse biomassa zijn in de afgelopen decennia toegenomen.

Dat blijkt uit een analyse in Nature Scientific Reports, dat de officiële cijfers van de Russische overheid vergelijkt met teledetectiegegevens en onderzoek op het terrein om de biomassa in de Russische bossen accurater in te schatten.

De bevindingen geven aan dat Russische bossen in werkelijkheid een aanzienlijke hoeveelheid biomassa bij hebben gekregen, tot 40 procent meer dan de cijfers in het officiële Russische bosregister doen vermoeden. De aangroei tussen

1988 en 2014 is ruwweg even groot als de verliezen in dezelfde periode in tropische wouden.

Maar, zeggen de experten, de klimaatverandering en extreem weer zouden die toename in de komende decennia ook weer teniet kunnen doen. Ze pleiten voor een nauwe samenwerking tussen wetenschap en overheid om tot een gepast bosbeheer te komen.

Omdat Rusland het grootste land ter wereld is, dat ook nog eens het grootste deel van het cruciale boreale woud herbergt, zijn de gevolgen voor het klimaat enorm, zegt medeauteur Florian Kraxner. “Stel je eens voor wat slechts een paar procent meer of minder kan betekenen met betrekking

tot de hoeveelheid biomassa en de gevolgen daarvan voor het opslaan van CO2.”

KLIMAAT

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Christian Buehner – Unsplash

| united news | Door: Redactie