Oppositie genegeerd over bespreken grensprotocol in comité-generaal
| starnieuws | Door: Redactie
De fracties van de NDP, NPS en BEP hebben dinsdag tevergeefs aangedrongen op uitstel van de behandeling van het grensprotocol met Frankrijk. Ook had de leiding van De Nationale Assemblee er geen oor naar om bepaalde gevoelige zaken eerst
Assembleelid Ebu Jones (NDP) vroeg zich af waarom er zo een haast wordt gemaakt met de behandeling van het protocol. Ook vindt hij het niet in de haak dat het protocol reeds is getekend door de regering, zonder de behandeling in De Nationale Assemblee af te wachten. Het protocol is reeds geratificeerd door Frankrijk.
NPS-fractieleider Gregory Rusland (NPS) voerde aan dat Suriname niet geïsoleerd is. Velen buiten volgen de discussies in het hoogste college van staat. Er is duidelijk geen eenduidigheid in de gezichtspunten die naar voren komen. Er spelen issues die ernstig zijn. De claims van Venezuela gaan steeds verder. Hij ondersteunde krachtig om eerst zaken in comité generaal te bepreken voordat de discussies worden voortgezet in het openbaar. Ook de NDP-fractieleider Rabin Parmessar en fractiegenoot Melvin Bouva benadrukten dat het niet goed is om de geschilpunten in het openbaar te bespreken, terwijl er intern nog discussie nodig is. Bouva heeft besloten uit protest het protocol niet inhoudelijk te behandelen. Hij wil dat er eerst met elkaar gesproken wordt over diverse gevoelige zaken.
BEP-fractievoorzitter vindt het absoluut niet kunnen dat de lokale bevolking niet is geconsulteerd door De Nationale Assemblee. Dat zal achteraf gebeuren. Er wordt achterste voren gewerkt. Hij vindt het jammer en verwerpelijk dat de wet wordt behandeld door de macht van de meerderheid, maar vanwege geldgebrek de mensen die aan de oostgrens wonen niet zijn gehoord door het college. Hij merkte op dat zelfs geld aan de Fransen gevraagd kon worden om de gemeenschappen in het binnenland te consulteren. Hij stelde dat het belangrijk is om de verdere behandeling te parkeren.
Jones onderstreepte dat het triest is dat geld een issue is geweest waarom De Nationale Assemblee de mensen die ze vertegenwoordigt, niet gehoord heeft voordat de wet in behandeling is genomen. Het gaat om de technische vaststelling van de landgrenzen. Maar wanneer ministers en de president reizen, is geld nooit een issue. Het Assembleelid vindt dat de leiding van het parlement gefaald heeft door niet te eisen van de regering om eerst de lokale mensen te horen. De regering moest duidelijk worden gemaakt dat de wet niet in behandeling genomen moest worden totdat de gemeenschappen geconsulteerd zijn.
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking deelde bij interruptie mee dat de regering geen geheime agenda's heet over grenskwesties. Dit protocol is in lange tijd in voorbereiding geweest. Het heeft niks te maken met een al dan niet op handen zijnde bezoek van de Franse president. Het gaat om de territoriale integriteit van het land waar een nationale opstelling van belang is. Bij de discussie moet rekening mee gehouden worden dat het gaat om een technische vaststelling van de oostgrens. Het gaat niet om grensontwikkeling. Er kan volgens Ramdin gesproken worden over de methodiek, de keuzes en het traject dat is afgelegd.
Parmessar voerde aan dat de technische vaststelling van de grens consequentie heeft voor de lokale gemeenschappen. Daarom is het belangrijk hen te horen en uit te leggen wat de consequenties zijn. Ondanks alle protesten, is de eerste ronde voor het parlement afgehandeld. De verdere behandeling van het protocol is tot nader order uitgesteld. Starnieuws verneemt dat de regering in januari aan het woord komt.
| starnieuws | Door: Redactie