• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Open brief aan de President van de Republiek Suriname inzake 8 Decembermoorden

| abc-Suriname | Door: Redactie

INGEZONDEN

Op 8 december 2024 zal het 42 jaar geleden zijn dat 16 Surinaamse mannen, allen voorvechters voor de democratie en de rechtsstaat, door het toenmalig militair regiem in Suriname zijn gemarteld en waarvan 15 koelbloedig zijn vermoord.

Na jaren lange strijd van de nabestaanden van de 16 slachtoffers en maatschappelijke organisaties, is op 20 december 2023 door de moedige Surinaamse rechterlijke macht, de hoofddader Desire Delano Bouterse tezamen met anderen, door het Hof van Justitie onherroepelijk veroordeeld tot langdurige gevangenisstraf wegens het medeplegen van de 8 decembermoorden.

Kort na deze veroordeling is de hoofddader ondergedoken en tot op heden nog steeds

voortvluchtig. Deze kennelijk ongehinderde en kinderlijk eenvoudige vlucht, onder het publieke oog, heeft het vertrouwen in de rechtsstaat ernstig aangetast en rust als een smet op de Republiek Suriname.

Het vertrouwen in de rechtsstaat is recent nog verder aangetast door een officieel, maar volledig misplaatst bezoek van de waarnemend President, de heer Ronny Brunswijk, aan drie van de veroordeelde 8 december moordenaars in de strafinrichting Santo Boma.

Uit de gewezen vonnissen door de Surinaamse rechterlijke macht in de 8 december strafzaken, blijkt onomstotelijk dat het toenmalige militair gezag de vijftien slachtoffers, geheel onterecht beschuldigd heeft van het beramen en voorbereiden van de

omverwerping van het militaire gezag, met ondersteuning van buitenlandse huurlingen.

Ook blijkt onomstotelijk uit deze vonnissen dat de veroordeelde daders, ten tijde van het plegen van de moorden, (i) in dienst waren van het Nationaal Leger, zijnde een orgaan van de Staat Suriname, (ii) gehandeld hebben in de uitoefening van hun respectieve functies en (iii) voor het plegen gebruik gemaakt hebben van uit hoofde van hun functies, aan hun ter beschikking zijnde wapens en munitie, alsmede andere middelen van het Nationaal Leger.

De Staat Suriname is dan ook moreel verplicht tot eerherstel van de slachtoffers en naast de moordenaars ook wettelijk aansprakelijk voor schadevergoeding aan de nabestaanden.

Op grond van het voorgaande roepen ondergetekenden u op als President van de Republiek Suriname er alles aan te doen dat ten spoedigste:

A. De gevangenneming van alle veroordeelden plaatsvindt;

B. Het eerherstel van de 16 slachtoffers plaatsvindt;

C. Een gepaste schadevergoeding aan de nabestaanden wordt toegekend.

Ondergetekenden hebben de overtuiging dat straffeloosheid voor de moordenaars onaan-vaardbaar is en dat het herstel van de rechtsstaat – na de ernstige schending daarvan op 8 december 1982 – pas zal zijn voltooid na gevangenneming van alle veroordeelden, eerherstel van de slachtoffers en schadevergoeding aan de nabestaanden.

Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, Stichting 8 december 1982, Vakcentrale C-47 en Hugo Essed, de gemachtigde van de nabestaanden.

| abc-Suriname | Door: Redactie