• woensdag 15 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oogartsen gebelgd over kwaadwillige beschuldigingen

| starnieuws | Door: Redactie

De kwestie van betaling voor oogheelkundige zorg is onderwerp van gesprek geweest in De Nationale Assemblee. Minister Amar Ramadhin heeft uitspraken gedaan die deels onjuist zijn en deels onvolledig zijn. Er spelen in deze kwestie twee belangrijke zaken waar de vakgroep Oogheelkunde op ingaat.

Vanaf september 2022 tot en met het eerste kwartaal van 2024 was het Academisch Ziekenhuis Paramaribo

(AZP) financieel niet in staat om materiaal voor oogoperaties te kopen in het buitenland. De schulden bij de leveranciers waren intussen opgelopen tot meer dan 600.000 US dollars en alle leveringen waren stopgezet. De vakgroep Oogheelkunde was mede op aandringen van wanhopige patiënten genoodzaakt om na lang wachten hen de optie aan te bieden om zelf hun operatie materiaal te bekostigen. 

Dat besluit is vooraf per brief aan de AZP ziekenhuis directie en alle verzekeraars meegedeeld. Meer dan 3500 patiënten hebben in die periode hiervan gebruik gemaakt, zegt de vakgroep. Een deel van hen zou anders door uitstel bovendien onherstelbaar blind

zijn geraakt. In april slaagde het AZP er in een deel van de schulden te betalen en kwam er weer materiaal binnen, echter nog steeds niet voldoende en ook niet alles wat nodig is om veilig te kunnen opereren. Dit is door de oogartsen terstond gemeld aan de AZP directie. Om alle operaties veilig te kunnen doen is de vakgroep tot nu toe gedwongen in sommige gevallen de patient de optie aan te bieden om af te wachten tot er spullen komen of om het ontbrekende zelf te bekostigen. Het gaat onder andere om lenzen met een niet veel voorkomende sterkte , hechtmateriaal en andere hulpmiddelen voor complexe en tertiaire oogoperaties.

Het hoort gewoon zo dat elke werknemer voor arbeid of geleverde dienst tijdig betaald wordt, stelt de vakgroep. Medici vormen daarop geen uitzondering. Toen de oogartsen langer dan 9 maanden geen honorarium voor de door hen verrichte operaties ontvingen (en tot vandaag nog steeds niet) hebben zij per brief de directie van het AZP in gebreke gesteld en alle verzekeraars schriftelijk geïnformeerd dat zij aan de verzekerden in het vervolg zouden vragen om het artsen honorarium voor te schieten. Dit bedrag wordt sinds toen door de patiënt achteraf bij het SZF of bij SURVAM terug gedeclareerd. Dat veroorzaakt veel ongemak maar zij krijgen het bedrag wel gerestitueerd. De patient is overigens nooit acute zorg geweigerd om financiële reden. In gevallen waar nota bene de patient de eigen SZF of AZP bijdrage voor een operatie niet kon betalen heeft de vakgroep voor hen naar sponsors gezocht en die ook gevonden

De vakgroep oogheelkunde betreurt het dat er door autoriteiten onjuiste informatie verstrekt wordt en dat kwaadwilligen er een criminele draai aan geven. Zij heeft ondanks het falende financieringssysteem in de zorg geprobeerd de gemeenschap steeds zo goed mogelijk van dienst te zijn. De oogmissies naar Nickerie en het verre binnenland zijn na jaren stilstand weer opgestart ondanks alle obstakels. De oogartsen doen het werk in het verre binnenland al 20 jaar geheel belangeloos en werven hiervoor zelf fondsen in binnen en buitenland.

De oogartsen van het Suriname Eye Center zouden zich heel graag uitsluitend willen bezighouden met de kwaliteit van hun werk en niet noodgedwongen oneigenlijke taken op zich nemen omdat instituten en systemen falen en omdat de Staat en de verzekeraars de zorg structureel onderfinancieren. Dat patiënten voor meerdere ingrepen een eigen bijdrage moeten doen bij het SZF óf het AZP en voor veel medicijnen zelf moeten betalen wordt in de Assemblee verzwegen, stelt de vakgroep.

| starnieuws | Door: Redactie