• donderdag 07 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONTWIKKELING OLIEVELDEN OP ZEE WORDEN STEEDS WEER UITGESTELD

| united news | Door: Redactie

Suriname wordt op de lange baan gehouden door de oliemaatschappijen Apache en Total voor wat betreft het exploitatieplan om de olievelden voor de kust in productie te brengen.

Er worden constant commerciële vondsten gedaan, maar geen serieuze intenties getoond om die gauw tot ontwikkeling te brengen. Integendeel worden er wel gigantische investeringen gepleegd in andere delen van de wereld op het gebied van hernieuwbare energiebronnen; de zware concurrent van de fossiele brandstoffen.

De Final Investment Decision (FID) voor Suriname wordt keer op keer uitgesteld, wat niet in het voordeel van het land is. Suriname hunkert naar inkomsten uit de olievelden op zee,

maar dezelfde enthousiasme is niet te merken bij de oliemaatschappijen. Het besluit voor de FID is meerdere momenten dit jaar uitgesteld. Nu is wederom besloten om de FID te verschuiven naar mei 2023.

Dit is president Chan Santokhi niet ontgaan.  Hij is er allesbehalve blij mee. Het staatshoofd spreekt de hoop uit dat het uitstel valide technische redenen ten grondslag heeft, en geen beleidstechnische uitgangspunten. “Dan willen we inderdaad ernaar kijken en ook goed uitgelegd worden.


Alleen hoop ik niet dat het schuiven van die datum van FID te maken heeft met andere zaken die niet in het belang zijn van Suriname, en die niet in het belang zijn van het land”, is de duidelijk waarschuwing van het staatshoofd aan de oliemaatschappijen.

In 2020 en 2021 hebben de oliemultinationals, samen met Staatsolie Maatschappij Suriname, met veel fanfare projecties en plannen voorgelegd over een oliesector op zee. De ontwikkelingsfase zou reeds in 2023 van de grond moeten komen, en de eerste vat olie rond 2025 worden geëxporteerd. Aan de vooravond van 2023 is er nog niet eens een besluit genomen over de FID.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie