• maandag 18 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Online Child protection en de rol van ouders/verzorgers

| starnieuws | Door: Redactie

(Aangeboden)

Kinderlokkers die via het internet in contact treden met jonge kinderen met als doel het seksueel misbruiken van het kind, maken zich schuldig aan een nog steeds veel voorkomend strafbaar feit. Dit bleek o.a. uit een training van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname, waarin het Universiteitsinstituut Kinderrechten (UK) samen met studenten heeft geparticipeerd. Een belangrijke activiteit van UK is middels voorlichting,

awareness te creëren ter handhaving van kinderrechten, naast het doen van wetenschappelijk onderzoek.

Naarmate kinderen meer tijd online doorbrengen, wordt er steeds meer persoonlijke informatie over hun leven, interesses en voorkeuren opgeslagen en verwerkt, die misbruikt kan worden door derden. Ouders spelen een belangrijke rol in de manier waarop kinderen met digitale technologie omgaat. De overheid dient de ouders daarin te ondersteunen door beleid te maken gericht op het verbeteren van de digitale kennis van ouders en verzorgers, en wet- en regelgeving te introduceren om de persoonsgegevens van kinderen en jongeren online te beschermen.

Hoe kunnen ouders ervoor zorgen dat
kinderen beschermd zijn op internet? 1.Wees geïnteresseerd in de online wereld van uw kindOntdek samen met uw kind het internet. Ga in gesprek met uw kind over wat hij of zij online doet. Toon interesse en overweeg om van tijd tot tijd samen met hen online te gaan en de verschillende applicaties te bekijken.2. Ga een gesprek aan over privacy op het internet

Leer uw kind om persoonlijke gegevens online privé te houden en ook niet te delen met zogenaamde ‘bekenden’.  Persoonlijke gegevens zijn bijvoorbeeld: de naam - voornaam en achternaam, het huisadres, de naam van hun school en adres, het schooluniform, het telefoonnummer, de wachtwoorden, leeftijden, geboortedata, locaties van plaatsen waar ze vaak naartoe gaan, of dat de ouders wel of niet thuis zijn. Kwaadwilligen kunnen gebruik maken van de informatie op social media om onder een valse identiteit contact op te nemen met kinderen. Ook kan men aan de hand van informatie achterhalen waar uw kind is.

3. Respecteer de privacy van uw kindHet is normaal dat u uw kinderen wilt beschermen tegen mogelijke risico's en gevaren. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om de privacy van uw kinderen te respecteren en hun gevoel van autonomie en zelfstandigheid te stimuleren.

In het hedendaagse digitale tijdperk delen ouders vaak vol trots en met de beste bedoelingen foto's en video’s van de kinderen, dit wordt 'sharenting' genoemd. Sharenting is echter niet zonder risico, kwaadwilligen kunnen de foto’s misbruiken. Beperk dus uw sharenting en scherm uw social media profiel goed af.

4. Niet praten met onbekenden

Aan kinderen moet worden uitgelegd dat mensen zich online anders kunnen voordoen dan ze werkelijk zijn. Kinderen moeten voorzichtig zijn en niet met onbekenden communiceren. Digitale kinderlokkers zoeken vaak – via een nepprofiel- contact met kinderen. Kinderen mogen daarom nooit zomaar en alleen met een virtuele vriend afspreken.

5. Houd de communicatielijnen open.

Het is van cruciaal belang om regelmatig met uw kind te praten over wat hij of zij online doet. Moedig een open gesprek aan met uw kinderen, zodat ze u komen vertellen wanneer ze iets online zien waarover zij zich onzeker voelen of als ongepast ervaren.

6. Let op signalen van cyberpesten

Het is van belang om de signalen van cyberpesten te kunnen herkennen. De slachtoffers hebben vaker last van depressie, angstgevoelens en slapeloosheid. Het is moeilijk om cyberpesten te voorkomen, maar er zijn maatregelen die ouders kunnen nemen om het kind toch een beetje te beschermen, zoals het privé maken van het social media profiel en het uitzetten van reacties en praten erover.

7. Bespreek desinformatie

Vaak wordt er online informatie verspreid die niet helemaal correct is. Het is belangrijk dat ouders aan hun kinderen duidelijk maken dat niet alles wat op het internet staat, waar is.

8. Digitale beschermingsmehanismen

Het is ook mogelijk om de privacyinstellingen van mediaplatformen aan te passen om de veiligheid en privacy van kinderen te waarborgen. Men kan via instellingen een account volledig privé maken, bepalen wie vriendschapsverzoeken en berichten kan sturen, en wie de profielgegevens kan bekijken.

De school heeft ook een verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk met de leerlingen te praten of discussies, spreekbeurten of andere activiteiten omtrent het onderwerpelijke te organiseren.Houd uw kinderen online en offline in de gaten.

Het universiteitsinstituut Kinderrechten (UK) valt onder de Faculteit der Juridische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Het bestuur van het UK bestaat uit de volgende personen:

Mr. Dr. M. Manohar (voorzitter)Mr. Astrid Kalloe (secretaris)Nicole Bakker LLM. (lid)Drs. Sabine de Vries (lid)

| starnieuws | Door: Redactie