• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ONDERZOEK | “JAARLIJKS 10 TON GOUD GESMOKKELD TUSSEN SURINAME EN FRANS-GUYANA”

| united news | Door: Redactie

Uit een recente nota van de Franse Stichting voor Strategisch Onderzoek blijkt dat de smokkel van bijna 10 ton gouderts per jaar tussen Suriname en Frans-Guyana mogelijk wordt gemaakt door een aanzienlijk logistiek netwerk dat wordt beheerd door ondernemers gevestigd in buurland Suriname.

Deze onthullingen werpen licht op de complexe en lucratieve illegale goudwinning in de regio.

De strijd tegen illegale goudwinning in Frans-Guyana kost de Franse staat jaarlijks ongeveer 70 miljoen euro en heeft sinds 2019 het leven gekost aan vijf Franse militairen. Ondanks deze inspanningen blijft de illegale goudwinning gedijen, mede dankzij een krachtig logistiek systeem, waarbij Chinese actoren een

centrale rol spelen. Dit blijkt uit de nota van de Foundation for Strategic Research (FRS), waarin onderzoekers Simon Menet en Antoine Bondaz de complexe dynamiek van deze illegale activiteiten belichten.

Hoewel de illegale goudwinning in Frans-Guyana voornamelijk wordt uitgevoerd door Braziliaanse goudzoekers, spelen Chinese actoren een indirecte maar cruciale rol in het mogelijk maken van deze activiteiten.

Ongeveer 120 handelsposten aan de Surinaamse kant van de Maroni-rivier, die de grens vormt met het Franse departement, spelen een sleutelrol in de logistiek van de goudwinning. Ze voorzien de bouwplaatsen van uitrusting en dagelijkse benodigdheden en financieren de activiteiten van de goudzoekers.

Aan de Franse

kant van de grens werden aanvankelijk winkels opgezet om deze voorzieningen te bieden, maar deze werden allemaal ontmanteld door Franse militairen die deel uitmaken van de interministeriële operatie ‘Harpie’ tegen illegale goudwinning, die sinds 2008 actief is. Deze winkels verhuisden naar Suriname en hebben zich georganiseerd rond twee belangrijke “hubs,” Albina en Albina 2, gelegen tegenover de gemeenten Saint-Laurent-du-Maroni en Maripasoula, evenals hun nationale gendarmeriepost. Het intense verkeer tussen Albina en Saint-Laurent, met meer dan 1.000 dagelijkse kanorotaties, vergemakkelijkt de smokkel van gouderts.

Rondom deze handelsposten opereren “transnationale netwerken die de verbergings- en witwaspraktijken ondersteunen van bijna 10 ton illegaal gewonnen goud per jaar,” aldus de FRS.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie