• maandag 20 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Onderzoek: In 2 maanden tijd zeker 400 dieren doodgereden op Surinaamse wegen

| dagblad suriname | Door: Redactie

De Surinaamse non-gouvernementele organisatie Wildlife & People heeft in het kader van haar Reconecta Project, in samenwerking met de afdeling Natuurbeheer van de dienst ‘s Lands Bosbeheer en medewerk(st)ers van Snake Patrol Suriname / Unlock Nature en met steun uit fondsen van de Future For Nature Foundation, in augustus en september onderzoek gedaan naar ‘road kill’ ofwel wild dat om het leven is gekomen door het verkeer.

Het team dat de surveys doet bestaat uit 5 gidsen waarvan 4 van Snake Patrol Suriname / Unlock Nature – zij zijn heel veel op de weg ook in de avond op zoek naar

slangen en andere reptielen. Zij zijn specialisten op het gebied van reptielen en amfibieën en zijn erg begaan met het lot van het enorme aantal road kill slachtoffers dat zij vaak zien tijdens hun werk, aldus een woordvoerster van Wildlfe & People Suriname tegen Dagblad Suriname. “Ze rijden dus de hele weg en registreren alle dode dieren die ze zien, locatie, soort als ze die kunnen identificeren en anders wordt er DNA afgenomen. “Ze registreren ook GPS locatie;s om later eventuele hotspots van road kill te identificeren om in fase 2 hopelijk mitigation measures to kunnen aanbrengen zoals canopy bridges
of overpasses. Ook registreren ze wat voor habitat er rond de locatie is, of er water is, etcetera.”

Drie wegen

Het onderzoek werd uitgevoerd op wegstrekkingen van de wegen Paramaribo-Albina, Paramaribo-Atjoni en Paramaribo-South Drain. Alleen geasfalteerde wegen werden op ‘road kills’ onderzocht. In totaal werden in beide maanden zo’n 400 dode dieren geteld, waarvan 187 in september. Op de weg van Paramaribo naar Albina werden de meeste doodgereden dieren aangetroffen, gevolgd door de weg van Paramaribo naar South Drain in het district Nickerie en de weg van Paramaribo naar Atjoni.

In een mand worden twee onderzoeken verricht per weg (heen – slapen – en terug de volgende dag). “Dus deze cijfers zijn maar een momentopname, een sample van 2 dagen per maand per weg. Die cijfers moeten dan nog geëxtrapoleerd worden naar hoeveel dieren dood worden gereden gemiddeld maandelijks. En dan is het nu ook nog eens de droge tijd, dus in de regentijd zullen de aantallen slangen/reptielen nog veel hoger liggen”, aldus de Wildlife & People Suriname woordvoerster.

Op de vraag waarom ‘road kills’ niet zijn onderzocht op onverharde wegen zegt de woordvoerster, dat op die wegen de aantallen wel lager zijn, omdat men daar niet zo hard rijdt. “Dus vandaar dat we de wegen naar de concessies enzo niet doen – daar gaat de overheid ook zeker geen mitigatie measures doen want daar is het risico op dodelijke of gevaarlijke aanrijdingen bijna nihil vanwege lage snelheid.”

De impact van wegen op wildlife

Het ‘road kill’-onderzoek wordt uitgevoerd, “om aan te tonen hoe groot de impact van wegen is op wildlife qua dodelijke slachtoffers en de impact op eventuele populaties, maar ook in hoeverre wegen de leefgebieden van wilde dieren onderbreken / scheiden, want soorten die vaak in de hoogste delen van de bomen leven komen niet naar de grond en dus is een weg een barrière / afscheiding van hun leefgebied”. “Deze fase van ons onderzoek is vooral om data te verzamelen in Suriname en hotspots te identificeren waar eventuele aanpassingen gedaan kunnen worden om toch de barrières van de weg weer te verbinden met elkaar”, stelt de woordvoerster. 

“En natuurlijk  ook om het aantal slachtoffers te verminderen. Uiteraard speelt verkeersveiligheid een rol hier in want een aanrijding met wildlife kan heel fout aflopen.”

| dagblad suriname | Door: Redactie