• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ondernemers nemen het zekere voor het onzekere

| suriname herald | Door: Redactie

Ondernemers hebben het zekere voor het onzekere genomen door gisteren toch hun deuren in de binnenstad van Paramaribo dicht te houden. Ondanks de regering heeft aangekondigd te willen overgaan tot normalisatie, hebben ondernemers besloten nog niet open te gaan. Ook in Paramaribo-Noord zijn sommige zaken niet opengegaan.

Tegelijkertijd werd er gewerkt aan het opruimen van de puinhoop, die is achtergelaten na de plundering van verschillende zakenpanden afgelopen vrijdag. Aan de Dr. Sophie Redmondstraat heeft een winkelier nu geïnvesteerd in veel stevigere poorten, die niet makkelijk opengebroken kunnen worden.

De ondernemer van Handelmij Toria heeft sinds vrijdag zijn zaak niet verlaten. “We slapen

hier, kijk naar onze bedden”, wijst hij journalisten die een gesprek met hem zijn aangegaan. Tegelijkertijd hangt aan de deur een jachtgeweer klaar.

Toen hij vrijdag hoorde hoe een bromfitsenzaak werd leeggeplunderd, wilde hij er van alles aan doen zodat dit hem niet overkomt. De plunderaars zijn bij hem langs geweest op de bewuste vrijdag en hebben hem voorgehouden dat ook zijn zaak aan beurt komt. De plunderaars hebben stenen gegooid tegen het pand, waardoor er een inslag is bij de glazen wanden.

De ondernemer kan zich niet indenken dat de mensen geen besef hebben dat ze vernietigend bezig zijn door te plunderen. Het heeft jaren geduurd om alles op te bouwen met veel uitdagingen. Hij heeft geen woorden voor de ravage en de schade die de plunderaars hebben aangericht.

Ook is niet duidelijk wie voor de schade gaat opdraaien, waardoor de ondernemers aan hun lot zijn overgelaten. Nu al is er met een bedrijf afgesproken dat zijn huidige rolpoorten vervangen moeten worden, zodat er een van veel betere kwaliteit voor in de plaats komt. Dat is weer een investering en ook nu zullen de ondernemers in hun zakken gaan.

Vrijdag is gebleken dat de huidige rolpoorten niet stevig genoeg zijn wanneer een massa aan mensen tegelijkertijd eraan trekt. De man laat duidelijk mensen zien dat hij daar is om zijn pand te bewaken. Hij gaat geenszins de plunderaars een kans geven om vandaar te gaan met zijn bezittingen. Hij staat paraat om op te treden.

Het is al drie dagen dat hij daar slaapt en zal het blijven doen, totdat de situatie daadwerkelijk is genormaliseerd. Het onveilige gevoel is er nog steeds. Bij de Times Mall, waar de plunderaars ook actief zijn geweest, hebben de ondernemers de ramen met een betonnen wand dichtgemaakt.

Ondernemers gaan niet zomaar over tot normalisatie, want de dreiging is er nog steeds. Het blijft een onzekere situatie waar de mensen plotseling in groten getale kunnen komen opdagen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie