• maandag 27 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OM NEDERLAND GELOOFT VERKLARING BRUNSWIJK OVER GOUDSTAVEN NIET

| dagblad de west | Door: Redactie

De grote witwaszaak rondom Piet Wortel draait voornamelijk om een omstreden partij goud ter waarde van 6 miljoen euro. Na maanden van wachten heeft Ronnie Brunswijk eindelijk een verklaring afgelegd bij een notaris, waarin hij het verhaal van Piet Wortel bevestigt. Echter, het Openbaar Ministerie (OM) blijft sceptisch en beschouwt het verhaal als ‘hoogst ongeloofwaardig’.

Wortel, die wordt gezien als een belangrijke speler in de internationale drugshandel, beweert dat hij het goud namens vicepresident Brunswijk probeerde te verkopen.

Wortel wordt verdacht van het verdienen van miljoenen in de misdaad, waarvan een aanzienlijk deel zou zijn geïnvesteerd in goud. Naast luxe uitgaven zoals

vliegtickets, hotelovernachtingen en dure auto’s, zou hij volgens het OM maar liefst 6 miljoen hebben gestoken in edelmetaal.


Dit blijkt onder andere uit foto’s. Echter, bij twee invallen in 2021 en 2022 in zijn woning in Suriname, werd het goud niet aangetroffen, wat doet vermoeden dat hij mogelijk werd getipt.

Het feit dat Brunswijk zijn verklaring aflegde bij een notaris en zijn handtekening eronder staat, doet volgens het OM weinig af aan de zaak. Het OM twijfelt aan de volledigheid en geloofwaardigheid ervan. Bovendien heeft Brunswijk zelf een bedenkelijke reputatie, gezien zijn veroordeling voor cocaïnesmokkel in 1999. Justitie heeft een rechtshulpverzoek

naar Suriname gestuurd om Brunswijk te horen over de partij goud, wat in de komende maanden moet plaatsvinden.

Advocaat Ruud van Boom uitte zijn frustratie over het feit dat justitie gemakkelijk voorbijgaat aan de betrouwbaarheid van de verklaring bij de notaris. Hij benadrukte dat het verhaal van Brunswijk meer vragen oproept dan antwoorden geeft, en dat hij hoopvol is dat deze vragen alsnog beantwoord zullen worden.

 

| dagblad de west | Door: Redactie