• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OLIETOEKOMST SURINAME EN GUYANA VEILIGGESTELD MAAR VERSCHILLEND

| united news | Door: Redactie

Guyana en Suriname hebben in de afgelopen 12 maanden de trend gezet voor de energieontwikkeling van de Amerika’s. Hoewel deze twee landen in dezelfde regio zitten en buren zijn, hebben die verschillende olie- en gasverhalen te vertellen.

Terwijl Guyana aan de vooravond staat van een aanzienlijke productiegroei, bevindt Suriname zich nog enkele jaren verwijderd van de eerste olieproductie, maar met een veelbelovend toekomstperspectief dankzij recente ontdekkingen.

Belangrijke Ontwikkelingen in Guyana

Op 23 oktober 2023 haalde Chevron de krantenkoppen met het nieuws van een voorgestelde overname van Hess voor $53 miljard. De belangrijkste aantrekkingskracht was Hess’ 30% belang in het in Guyana gevestigde Stabroek-blok.

De complexiteit van deze deal wordt echter versterkt door arbitrageprocedures van ExxonMobil en CNOOC. Momenteel is er veel onzekerheid rondom de deal.

Guyana is nu het derde snelst groeiende niet-OPEC producerende land, volgens de U.S. Energy Information Administration. Dit kleine land heeft de ruwe olieproductie van 2020 tot 2023 jaarlijks met gemiddeld 98.000 vaten per dag verhoogd. Met geschatte reserves van meer dan 11 miljard vaten olie-equivalent, blijft het immense hulpbronnenpotentieel de industrie aantrekken. Volgens Pat Jelinek, EY Americas Oil and Gas Leader, zijn Guyana en Suriname “cruciale gebieden voor olie- en gasontwikkeling, met het potentieel om de mondiale energiedynamiek aanzienlijk

te beïnvloeden.”

Uitdagingen en Mogelijkheden

Jelinek conclucdeert dat “de overgang van exploratie naar ontwikkeling in Guyana nog in de kinderschoenen staat,” wat betekent dat het land een unieke mix van kansen en uitdagingen biedt. De snelgroeiende energiesector van het land staat op het punt om sociaaleconomische vooruitgang te katalyseren, met ontwikkelingsprojecten die industrialisatie en infrastructuurverbeteringen zullen stimuleren. Echter, de snelle groei van de industrie vereist “operationele excellentie en innovatie” om een veranderend regelgevings- en risicolandschap te navigeren.

Voor bedrijven die zich op de regio Guyana richten, adviseert Jelinek om “het evoluerende karakter van de lokale inhoudsregelingen te erkennen” en sterke partnerschappen en nalevingskaders op te zetten.

Suriname: Een Ander Verhaal

Suriname daarentegen biedt volgens Jelinek “een iets rijper landschap met gevarieerde operators.” Dit kan verschillende strategische voordelen en synergiën bieden, vooral in de ontwikkeling van gasvelden. Suriname produceert al ongeveer 45 jaar olie en verwacht significante groei in de offshore olieproductie met de eerste finale investeringsbeslissing (FID) in 2024. Sommige schattingen, inclusief die van de nationale overheid, voorspellen dat Suriname tegen 2028 meer dan 200.000 vaten per dag zal produceren.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie