• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NOG GEEN ZICHT OP FINAL INVESTMENT DECISION VOOR ONTWIKKELING OLIEVELDEN

| united news | Door: Redactie

De oliemaatschappijen APA Corps en TotalEnergies laten nog niks van zich horen over het finaal investeringsbesluit voor ontwikkeling van de olievelden in het Surinaams zeegebied.

Het investeringsbesluit is doorslaggevend voor Suriname, om precies te weten wat het exploitatieprogramma, en de daarmee gepaard gaande investeringen en prijskaartje, is. Op basis van dit Final Investment Decision (FID) kan de staat Suriname zelf bepalen wat zij met haar deel van de rijkdommen wenst te doen.

Een van de felle discussies onder deskundigen is dat Suriname alvast tegen een overeen gekomen prijs alvast voorschotten op te nemen uit haar deel van de geprojecteerde inkomsten om de

economie te herstellen. Radicalere standpunten zijn om een deel van de olievelden te verkopen aan de maatschappijen. Alle besluiten hierover hangen af van de FID. Bij het ontwikkelen van de olievelden zal de staat ook met een fiks bedrag moeten inkomen voor participatie. Het gaat om honderden miljoen US-dollars die de staat, zeker voor de komende drie jaren, niet ter beschikking zal hebben.

Hoewel de olierijkdommen een enorme financiële waarde toevoegen aan de kredietwaardigheid en economische waarde voor Suriname, zit het land opgescheept met een tekort aan middelen om deze natuurlijke hulpbron daadwerkelijk te kapitaliseren.

Een optie is om de maatschappijen de

investeringen te laten voorfinancieren en de terugbetaling met het olieaandeel te verrekenen. Dit zou betekenen dat de staat inkomsten zal ‘mislopen’, terwijl de export van olie reeds van de grond is gekomen. APA-topman John Christmann liet op de presentatie van de jaarcijfers weten veel vertrouwen te hebben in de goudvelden in blok 58; waar het samen met Total het beheer over voert. De bekendmakingen van de olieontdekkingen hebben de maatschappijen goed gedaan op de aandelenmarkt. Er steeds naar verwijzen wordt ingezet als ‘bullish’ sentiment om de aandelenwaarde hoog te houden. Christmann maakte ook tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de gelegenheid gebruik om met de potentie van Blok 58 te pronken Hij sprak over zeker 600 miljoen vaten olie in de Sapakara-put. Hij repte echter geen woord over het besluit rond de FID.

De productie van olie in Suriname is intussen verschoven van vóór 2025 naar na 2027

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie