• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Niet nakomen retentieregeling is economisch delict

| sun.sr | Door: Redactie

Het niet naleven van de retentieregeling door exporteurs zal gezien worden als een economisch delict. Er zullen sancties opgelegd worden aan de exporteurs. Dit maakte president Chandrikapersad Santokhi zojuist bekend in De Nationale Assemblee (DNA), waar een speciale vergadering wordt gehouden over de koersontwikkelingen. In het kader van de koersstabilisatie, is de retentieregeling van enorm belang.

“Exporteurs dienen minimaal 35% van hun inkomsten over te dragen aan de staat ten behoeve van de economie en importgoederen. De andere 65% mogen ze behouden”, zei de president.

“Bij de retentieregeling is ook gebleken dat exporteurs vaker onderfactureren en onvoldoende of geen afdracht plegen. Dit

kan getypeerd worden als een economisch delict en conform door het Openbaar Ministerie (OM) afgehandeld worden. De banken hebben al instructies gekregen om erop toe te zien dat exporteurs de retentieregeling naleven.

Bij weigering moeten ze dit meteen doorspelen aan de Deviezencommissie en de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Die zal op haar beurt het OM inschakelen voor afhandeling”, liet de president weten. Volgens de president is er een Retentieregeling Monitoring Unit, die alle informatie bijhoudt. “Deze week gaat de monitoring unit het eerste pakket aan documentatie opsturen naar het OM”, merkte Santokhi op.

Exporteurs dienen de niet-retentie gerelateerde valuta aan te

bieden aan de deviezenbanken of wisselkantoren, die onder toezicht staan van de CBvS. “Van deze verkopen wordt er wekelijks een digitaal overzicht gerapporteerd aan de CBvS, met kopieën van onderliggende documenten.”


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie