Nederlandse ambassadeur Oostelbos: ‘Persvrijheid in Suriname is redelijk op orde’
| de ware tijd | Door: Redactie
Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “In een democratie moeten journalisten en filmmakers een product kunnen leveren zonder dat ze daar enig risico mee lopen. De pen is soms machtiger dan het zwaard, maar dat betekent niet dat je een pen met een zwaard moet bestrijden.”
Dit zegt de Nederlandse ambassadeur Walter Oostelbos naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de mens op 10 december. “Wij gebruiken deze periode om aandacht te vragen voor de vrijheid van meningsuiting.”
De Nederlandse ambassade organiseerde op 12 december een filmavond met daaraan gekoppeld een paneldiscussie in het auditorium van
Het is een waar gebeurd verhaal over een journalist die onderzoek deed naar misstanden in Slowakije. Hij en zijn verloofde hebben dat met hun leven moeten bekopen.
“Acht de journalist op waarde, maar gebruik geen geweld als je het er niet mee eens bent”
‘Overal’
Oostelbos: “Dit speelt zich af in Europa, dus je ziet dat ook in dat werelddeel de persvrijheid onder druk staat. We hebben ook een soortgelijk geval in Malta gezien en daar wordt nog onderzoek naar gedaan, maar ook in Nederland heeft
Voor de ambassadeur is de belangrijkste boodschap uit de film, dat als men vindt dat de journalist verkeerde dingen heeft geschreven men daarop kan reageren bijvoorbeeld door middel van een ingezonden brief. “Acht de journalist op waarde, maar gebruik geen geweld als je het er niet mee eens bent.” De ambassadeur vindt het belangrijk dat journalisten misstanden kunnen aankaarten, maar ook positieve gebeurtenissen naar buiten brengen.
Mate van persvrijheid
Oostelbos heeft op 30 november journaliste Nita Ramcharan een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Bij die gelegenheid heeft hij met haar en collega’s kunnen praten. Daarbij heeft de diplomaat kunnen concluderen dat journalisten in Suriname elke dag hun product kunnen maken en ook stevige kritiek kunnen leveren.
“Ik denk wel dat ik mag zeggen dat persvrijheid in Suriname redelijk op orde is. Dat is ook één van de redenen dat Ramcharan een onderscheiding heeft ontvangen, omdat ze altijd haar kritiek is blijven spuien op welke regering dan ook en dat is haar eigenlijk nooit echt onmogelijk gemaakt.”
De ambassadeur, die zelf zijn professionele carrière is begonnen als journalist, zegt dat hij de media een hart onder de riem wil steken en wil laten zien dat er oog is voor het belang van het vak. “Ik zal mij altijd uitspreken tegen belemmeringen die de journalistiek kunnen worden opgelegd. Tot nu toe heb ik daar in Suriname geen aanleiding voor gehad.”
De ambassadeur geeft als boodschap mee aan de gemeenschap om de verslaggever te koesteren. “Als journalisten hun werk niet in vrijheid kunnen uitoefenen, dan zouden wij van een heleboel misstanden in de wereld geen kennis hebben. Daarom mogen wij wel meer waardering geven aan journalisten.”
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| de ware tijd | Door: Redactie