NEDERLAND WIL EIGEN OPLOSSING VOOR ZORGWERKERS OP CARIBISCHE EILANDEN
| united news | Door: Redactie
Foto: Een verpleegkundige In het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.
In het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden dreigen tekorten in de zorg, zo schrijft demissionair minister Robbert Dijkgraaf aan de Tweede Kamer.
Een van de redenen hiervoor is het gebrek aan mogelijkheden om een zorgopleiding op hbo- of wo-niveau te volgen. Dit maakt de eilanden zeer aantrekkelijk voor zorgwerkers uit Suriname, die daar een betere waardering, salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden krijgen aangeboden.
Zowel verpleegkundigen als artsen uit Suriname zien steeds meer heil in een baan op de Caribische eilanden.
Het Nederlandse kabinet heeft daarom onderzoek laten doen naar de instroom
De instroom verschilt per opleiding. Zo zijn er sinds 2010 bijvoorbeeld minder dan tien Caribische studenten aan tandheelkunde begonnen. De aantallen worden nog kleiner als er dieper in de data wordt gedoken; soms kunnen de onderzoekers zelfs geen data verkrijgen vanwege
Tussen 2010 en 2022 hebben 184 Caribische studenten hun masterdiploma in de geneeskunde behaald, waarvan ongeveer de helft huisarts werd. Echter, slechts 86 van hen werden specialist. Een van de obstakels voor studiekiezers van deze eilanden is dat de landelijke loting voor opleidingen als geneeskunde in 2017 is afgeschaft, waardoor opleidingen nu allemaal decentraal moeten selecteren. Dit vormt een drempel voor deze jongeren.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie