NEDERLAND VROEG AAN GUYANA OM BOUTERSE TE ARRESTEREN
| united news | Door: Redactie
In de late jaren ’90 weigerde Guyana het verzoek van Nederland af om Desi Bouterse te arresteren.
Dit besluit werd genomen door de voormalige Guyanese minister van Buitenlandse Zaken, Clement Rohee, die in zijn memoires onthult dat het verzoek werd afgewezen op basis van drie belangrijke overwegingen: het ontbreken van een officieel arrestatiebevel, de mogelijke schade aan de betrekkingen tussen Guyana en Suriname, en de gevolgen voor de grote Guyanese gemeenschap in Suriname.
Rohee legt uit in zijn boek “My Story My Song”, dat hij het verzoek afwees tussen 1993 en 1997, toen de Nederlandse ambassadeur in Suriname tijdens een beleefdheidsbezoek aan
Volgens Rohee werd hem verteld dat Bouterse gezocht werd voor vermeende mensenrechtenschendingen. De Surinaamse oud-leider was in 1999 bij verstek veroordeeld voor drugshandel en er was een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.
Desondanks werd Bouterse in 2010 gekozen tot president van Suriname en reisde hij vrijelijk naar internationale en regionale conferenties in Latijns-Amerika
Desi Bouterse, die in 1980 door een coup aan de macht kwam, overleed op 24 december 2024 in ballingschap, terwijl hij probeerde te ontkomen aan zijn veroordeling voor de moord op vijftien tegenstanders van de regering in december 1982.
Bouterse had gedurende zijn ambtstermijn als president goede relaties onderhouden met hooggeplaatste functionarissen van zowel de People’s Progressive Party (PPP) als de People’s National Congress (PNC). Zowel de voormalige algemeen secretaris van de PPP, Donald Ramotar, als de voormalig Minister van Staat in het door de PNC geleide coalitie, gepensioneerd Lt. Kolonel Joseph Harmon, reisden zaterdag naar Suriname om hun laatste eer aan Bouterse te bewijzen.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie