• zondag 05 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NATIONAAL SLAVERNIJMUSEUM IN NEDERLAND OP ‘WAARDIGE PLEK’

| united news | Door: Redactie

Foto: Het Java-eiland in Amsterdam, waar mogelijk het Nationaal Slavernijmuseum komt te staan. | Auteur: Armand Snijders.

Het te realiseren Nationaal Slavernijmuseum komt op het Java-eiland in Amsterdam.

Dit werd bekendgemaakt tijdens een drukbezochte presentatie van het adviesrapport, met een optreden van zanger Jeangu Macrooy.

Het Slavernijmuseum moet de nadruk leggen op de slavernij in Suriname en Caribisch Nederland. Dat adviseren de kwartiermakers – een soort verkenners en voorbereiders – van het Nationaal Slavernijmuseum aan de Amsterdamse gemeenteraad en het kabinet. Hun rapport ‘Vertel het hele verhaal’ is gebaseerd op onderzoek en gesprekken met diverse gemeenschappen, culturele instellingen en kennisinstituten in Nederland en wereldwijd.

De

kwartiermakers kozen het Java-eiland in Amsterdam Oost boven het Marineterrein in het centrum en het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost.

In het advies noemen ze de locatie “een waardige en prominente plek” die grenst aan “doorgaand stromend water”, een verwijzing naar het transport van tot slaaf gemaakte mensen per schip.

De verkenners van het Nationaal Slavernijmuseum – museumdirecteur Peggy Brandon, oud-PvdA-Kamerlid John Leerdam en projectmanager David Brandwagt – vinden ook dat de locatie goed bereikbaar is en voldoende ruimte biedt. Dat laatste is van belang in het overvolle Amsterdam, omdat ze mikken op een museumoppervlakte van 9.000 vierkante meter.

Het museum gaat een compleet

beeld geven van het Nederlandse koloniale slavernijverleden en wordt een ‘toonaangevend gebouw’. Als het aan de kwartiermakers ligt, belicht het slavernijmuseum de periode van de prehistorie tot aan het heden en besteedt het ook aandacht aan gebeurtenissen die niet rechtstreeks over het slavernijverleden gaan. De zaal die gaat over de invloed van het slavernijverleden in het heden moet nog voor de kassa, dus gratis, toegankelijk worden.

De samenstellers van het rapport kregen in de aanloop naar hun advies de opdracht mee om uit te gaan van een museum dat ‘het brede verhaal van het Nederlandse slavernijverleden’ vertelt. Dan kun je denken aan de geschiedenis van Chinezen, Javanen en Hindoestanen die door Nederland werden uitgebuit. Ze moesten het werk van tot slaaf gemaakte mensen overnemen toen de slavernij was afgeschaft.

De kwartiermakers hopen dat het museum in 2029 of 2030 de deuren kan openen. Het laatste woord over de locatie is later dit jaar aan het rijk en de Amsterdamse gemeenteraad.

De Nederlandse staat bood in december 2022 excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Demissionair Minister-president Mark Rutte noemt in een reactie op het advies Het Nationaal Slavernijmuseum ‘een belangrijk onderdeel van het verhaal achter de komma, na de excuses voor de rol van de Nederlandse staat in het slavernijverleden’. Sinds die excuses is er echter volgens veel nazaten van slaven nog erg weinig ‘achter de komma’ gebeurd.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie