Na inval en explosies grijpt DNB in bij Suri-Change: vergunningen ingetrokken
| snc.com | Door: Redactie
Na inval en explosies grijpt DNB in bij Suri-Change: vergunningen ingetrokken
Na een inval van de opsporingsdiensten, een reeks bomaanslagen en burgemeesterssluitingen, grijpt nu ook de De Nederlandsche Bank (DNB) in bij Suri-Change. Het Rotterdamse geldwisselkantoor is zijn twee vergunningen kwijt. Het lijkt de doodsteek voor het geplaagde bedrijf.
Bron: Het Parool | Door: Chiel Timmermans en Eric Oosterom
Een Amsterdamse vestiging van Suri-Change werd gesloten door burgemeester Halsema.BEELD ANP
Suri-Change, dat wordt verdacht van het witwassen van miljoenen aan cokewinsten, had als financiële instelling twee vergunningen. Onder andere voor het wisselen van geld tegen een vreemde valuta. Maar bezoekers konden bij de verschillende geldpandjes in de
Reeks explosies
Het besluit is nog niet definitief, laat advocaat Ayse Çimen weten. Suri-Change kan nog bezwaar maken. De reden voor het intrekken van de vergunningen is niet bekend, DNB laat weten dat het ‘vanwege vertrouwelijkheid nooit uitspraken doet over individuele instellingen’.
Al spreekt de achtergrond van het bedrijf boekdelen. Suri-Change bevindt zich al maanden in zwaar weer. Eerst vanwege een strafrechtelijk onderzoek rond ondergronds bankieren naar de eigenaren van het bedrijf, later omdat de kantoortjes het doelwit waren van een reeks explosies. Door die ontploffingen
ING sloot al rekeningen van Suri-Change
Vervolgens trok ING de stekker uit de samenwerking door alle rekeningen van Suri-Change te sluiten. Volgens de bank was er een risico op witwassen of terrorismefinanciering. Suri-Change wees nog op ‘het grote maatschappelijke belang’ van het bedrijf dat ‘veel ouderen’ bedient, maar het was tevergeefs.
Ondertussen is het onderzoek van het Openbaar Ministerie nog in volle gang. Volgens justitie fungeerden de mannen achter het bedrijf jarenlang als ondergrondse bankier, waarbij criminelen via de geldpandjes miljoenen aan cocaïnewinsten konden wegsluizen uit Nederland. Dit zou zijn gebeurd door middel van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname. De familie heeft dit altijd ontkend.
‘Nog nooit enig misdrijf begaan’
Het bedrijf heeft altijd stellig beweerd dat de explosies – naar eigen zeggen telkens veroorzaakt door zwaar vuurwerk – losstaan van ‘onderwereldconflicten, drugshandel en witwassen’. ‘Suri-Change bestaat meer dan dertig jaar en heeft nooit enig misdrijf begaan’, zo schreven de Rotterdammers eerder in een persverklaring.
Suri-Change spreekt van ‘onterechte beschuldigingen’ en zou vermeende onvolkomenheden in de boekhouding inmiddels aan justitie hebben toegelicht. ‘Suri-Change heeft altijd nauw samengewerkt met instanties zoals de politie in de strijd tegen drugscriminaliteit en ondermijnende criminaliteit.’
Politie als klant
Het bedrijf schermde met het feit dat de politie jarenlang klant was. Het korps gebruikte Suri-Change om contanten om te wisselen voor euro’s. De politie liet eerder weten weinig keus te hebben, omdat de geldwisselketen opereert in een ‘nichemarkt’. Toen in 2017 en begin 2023 bleek dat de Rotterdammers zich mogelijk niet aan de voorschriften hielden, werd de samenwerking tijdelijk stopgezet. Inmiddels is het contract afgelopen.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| snc.com | Door: Redactie