Mottley: “Cultuur, kracht die Caribisch gebied bij elkaar houdt”
| cds | Door: Redactie
“Cultuur is levend en het is de adem die ons bij elkaar houdt. Ik geloof dat dit de sleutel is tot een betere toekomst voor de Caribische gemeenschap.” Zo sprak premier Mia Mottley van Barbados ter afsluiting van haar inleiding tijdens de 16e Self Reliance Trefossa-lezing. De Barbadiaanse regeringsleider is op woensdag 15 januari op uitnodiging van de Henri Frans de Ziel Stichting de keynotespeaker geweest tijdens deze avond in de Ballroom van Hotel Torarica. Het thema van de lezing luidde: “Culture as a Catalyst for Innovation and Sustainable Development of the Caribbean Community”.
Mottley gelooft dat de culture diversiteit,
Premier Mottley heeft lang stilgestaan bij de rijke culturele diversiteit van de regio.
Door de handen ineen te slaan en elkaars sterke punten te erkennen, kunnen de landen in het Caribisch gebied niet alleen hun eigen gemeenschappen versterken, maar ook een veerkrachtig geheel vormen. De culturele diversiteit is niet alleen een kenmerk van de regio, maar een essentiële factor voor de toekomst van het Caribisch gebied. Premier Mottley sprak van een smeltkroes waarbij zij dans en muziek, kunst, etniciteit, culinair, religie, architectuur, toerisme, mode en gastvrijheid noemen.
Het zijn volgens haar allemaal cruciale sectoren voor de economie van het Caribisch gebied. Ze merkte op dat er ook steeds meer initiatieven worden ondernomen om de film- en mode-industrie in de regio te ontwikkelen. Duurzaam toerisme krijgt ook steeds meer aandacht, waarbij de nadruk ligt op milieuvriendelijke praktijken en het ondersteunen van lokale gemeenschappen. Deze inspanningen dragen bij aan de groei van de toeristische sector en helpen bij het creëren van een duurzame toekomst voor het Caribisch gebied.
Het is belangrijk dat de landen bij de ontwikkeling van deze hulpbronnen ook de bescherming van het milieu in overweging nemen. Duurzaamheid moet voorop staan, zodat de ecologische integriteit van de regio behouden blijft, terwijl tegelijkertijd economische kansen worden benut. Dit kan bijvoorbeeld door duurzame praktijken te bevorderen in de extractieve industrieën, investeringen te doen in hernieuwbare energiebronnen en de biodiversiteit te beschermen. Suriname en Guyana staan vanwege hun inspanningen voor milieubehoud en duurzaamheid in een goede positie om alvast deze stappen vooruit te zetten.
| cds | Door: Redactie