Misiekaba: Legacy van Bouterse zal altijd blijven leven
| starnieuws | Door: Redactie
In Nederland wordt ook een singi neti gehouden door vrienden en sympathisanten van de Nationale Democratische Partij (NDP). Zij hebben elkaar gecondoleerd met het overlijden van NDP-erevoorzitter en
Misiekaba prees de meer dan vier decennia lange invloed van Bouterse, die internationaal werd gewaardeerd door landen die streden en strijden voor dekolonisatie. Hij herinnerde het publiek eraan dat Bouterses nalatenschap veel verder reikt dan de talloze infrastructurele projecten die hij initieerde. Volgens Misiekaba ligt de ware erfenis van Bouterse in het immateriële:
"Onder Bouterse werden etnische en sociale spanningen drastisch verminderd," verklaarde Misiekaba. "Hij bracht mensen van alle achtergronden samen om bij te dragen aan de ontwikkeling van ons land. Van jong tot oud, van stad tot binnenland, iedereen kreeg een kans om mee te doen."
Er wordt een minuut stilte in acht genomen. De drie belangrijkste pijlers van Bouterses nalatenschapMisiekaba somde drie essentiële aspecten van Bouterses legacy op:1. Etnische verbinding en sociale gelijkheid:Bouterse stond bekend als een verbinder van etnische groepen en sociale klassen. Hij maakte bijvoorbeeld het presidentieel paleis toegankelijk voor het volk, wat symbolisch stond voor het verkleinen van de kloof tussen sociale klassen.
2. Samen ontwikkelen:Met buurt- en studentencomités bracht hij een nieuwe politieke dynamiek, waarbij burgers actief betrokken werden bij besluitvorming en ontwikkeling. Zijn visie op participatie werd zelfs in de grondwet verankerd, waardoor ook mensen in het binnenland een stem kregen.
3. Productie en economische onafhankelijkheid:Al in de jaren ’80 pleitte Bouterse voor economische diversificatie en eigen productie. Hij stimuleerde de oprichting van tientallen productiebedrijven, waarvan Staatsolie het bekendste voorbeeld is.
André Misiekaba krijgt applaus voor: 'sheriff op 25 mei sturen wij je met staatseer naar huis'.Kritiek op de huidige regering
Misiekaba richtte zich ook tot de huidige regering onder president Chan Santokhi, die volgens hem de sociale gelijkheid en verbinding die Bouterse nastreefde, heeft ondermijnd. “Het presidentieel paleis, ooit open voor het volk, is nu enkel toegankelijk voor een selecte groep,” bekritiseerde hij.
Het volk zal beslissenMisiekaba sloot af met een oproep aan alle NDP’ers, zowel in Suriname als in de diaspora, om voort te bouwen op de idealen van Bouterse. Met een scherpe boodschap richtte hij zich tot president Santokhi: “Sheriff op 25 mei sturen wij je met staatseer naar huis! Het volk zal beslissen.”
Misiekaba benadrukte in zijn toespraak "de blijvende invloed van Desiré Delano Bouterse en diens visie voor een inclusieve en economisch onafhankelijke samenleving".| starnieuws | Door: Redactie