• maandag 27 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MinOWC pakt personeelsbestand aan; 500 al uit systeem

| starnieuws | Door: Redactie

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) heeft al 500 personen afgevoerd van zijn personeelsbestand. Ondertussen zijn er 1.032 'spookambtenaren' in beeld gebracht die binnenkort ook uit het bestand gezet worden. Ambtenaren die tegelijk op andere ministeries werkzaam waren, zijn al afgevoerd. Het ministerie besteedt SRD 2.1 miljard aan salarissen. Met het afslanken van het personeelsbestand komt er meer geld vrij en wordt het gemakkelijker om nieuwe kwalitatieve krachten aan te trekken.

Minister Henry Ori en een deel van zijn staf zijn op een persconferentie donderdag, uitgebreid ingegaan op een aantal zaken betreffende het onderwijsproces. Ter sprake was

ook het afslanken van het personeelsbestand. Een proces dat onderdeel is van het hervormingsprogramma om het totale ambtenarenapparaat kleiner en efficiënter te maken. Er zijn periodes geweest dat ambtenaren van alle ministeries zich moesten registreren. Bij het minOWC is een groot deel zich niet komen registreren. De mensen zijn moeilijk of helemaal niet te contacten of weigeren ronduit om zich aan te melden. Ondanks oproepen, aanmaningen en enkele herkansingen zijn de mensen niet komen opdagen voor registratie. De lijst van 'teveel' ambtenaren bestond in eerste instantie uit 1.953 personen, geeft de bewindsman aan. 

Aangegeven is dat door de registraties
ontdekt is dat minOWC ambtenaren tegelijk ook werkzaam waren op andere ministeries. Hoe groot deze groep is, is niet duidelijk. De mensen zijn wel onmiddellijk uit het MinOWC systeem gehaald. Nu is er een lijst met 1.032 'spookambtenaren' geïdentificeerd, deelt minister Ori mee. "Deze mensen gaan merken dat de discussie van communicatie zal worden stopgezet," kondigt hij aan. "We gaan gewoon de salarissen blokkeren." 

"Er komen teveel mensen voor op die salarislijsten," vervolgt Ori. "Ze leveren geen enkele prestatie. Er moet nu een sanering plaatsvinden." Er zal meer ruimte ontstaan voor nieuwe krachten en nieuwe salarissen omdat er budget vrij komt. Hij geeft aan dat het ministerie ruim SRD 2.1 miljard per jaar uitgeeft aan salarissen. Hij benadrukt dat het aanstellen van mensen afhangt van de vacatureruimte die er is. 

"We hebben nu bijna 500 mensen al ingeleverd," merkt hij op."Met deze 1.000 zoveel gaan we straks vacatureruimte creëren voor dit ministerie. En als ik kan aantonen dat ik 1.500 mensen uit het betalingssysteem kan halen en kwalitatief goed personeel ga aantrekken… dat is het hele punt. We hebben door de jaren heen verzuimd door allerlei omstandigheden deze operatie uit te voeren. Door de politiek en opeenvolgende regeringen zijn er zaken gebeurd die dit soort dingen creëren: een zeer hoog aantal ambtenaren. Zijn ze productief of niet en waar werken ze? Dit soort dingen moet aan banden worden gelegd."

| starnieuws | Door: Redactie