• vrijdag 19 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ministerie van Defensie gaat marineschip aanschaffen  

| dagblad suriname | Door: Redactie

“Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen periode flink kunnen bezuinigen op haar jaarbegroting. Dit geeft het ministerie de ruimte om te investeren in het defensieapparaat”, aldus minister Krishna Mathoera van Defensie dinsdag 18 juni tijdens een persconferentie, waar zij inging op de actuele ontwikkelingen en gerealiseerde resultaten van het ministerie.

Het personeelsbestand is gedaald met twintig procent. “Dit betekent dat ongeveer 950 personeelsleden niet meer op de betaalrol voorkomen. Dit heeft ons een besparing opgeleverd van SRD 200 miljoen. Hierdoor is er nu ruimte om te investeren in het leger”, deelde de minister mee. 

Marineschip

Naast het werven van 150 personen, die

in juli starten met de opleiding, is het ministerie voornemens een marineschip aan te schaffen. Minister Mathoera gaf aan dat het om een lease gaat, die het departement zelf gaat betalen. Het is de bedoeling dat het schip na zes jaar eigendom wordt van Defensie. “Hiermee wordt er invulling gegeven aan een waardig schip voor de marine.” Volgens Mathoera wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de overeenkomst met het bedrijf. 

Er wordt ook prioriteit gegeven aan de Stichting Re-integratie Ex-Militairen (SREM). Hierbij gaat het om ex-militairen die hun krachten hebben gegeven tijdens een hele moeilijke periode. De minister benadrukt, dat

deze groep niet vergeten moet worden, gezien het feit dat zij hebben gestreden voor land en volk. Er is gewerkt aan verhoging van de resocialisatietoelage en invaliditeitstoelage. Maar ook vanuit het sociaal beleid in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) wordt hulp geboden aan deze groep. 

| dagblad suriname | Door: Redactie