• dinsdag 28 November 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MILJARDEN AAN SOCIALE INJECTIES NIET VERSTREKT | AMBTENAREN KRIJGEN VOORKEUR

| united news | Door: Redactie

Het blijkt dat de regering miljarden niet heeft uitgekeerd die eigenlijk bedoeld zijn om de sociale noden in de samenleving te verlichten.

Volgens de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou de overheid dit jaar drie procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP), ruim SRD 3,9 miljard, moeten vrijmaken. Met nog iets meer dan een maand te gaan in het jaar is echter nog geen SRD 2 miljard in de samenleving geïnjecteerd, waardoor de gestelde doelen niet worden gehaald, zoals benadrukt door Karel Eckhorst, de onderhandelaar voor Suriname bij het IMF.

Voor het jaar 2023 staat er zelfs een bedrag van

SRD 5,5 miljard gepland voor het sociaal programma. Eckhorst erkent dat het een enorme uitdaging zal zijn om dit programma succesvol uit te voeren, maar hij wijst erop dat het geld rechtstreeks naar de mensen moet gaan.

Het vrijgemaakte deel van de middelen voor sociale noden lijkt het kernprobleem niet op te lossen. De regering ondervindt aanzienlijke weerstand vanuit de particuliere sector. Koopkrachtversterkingen en andere financiële bijstand worden voornamelijk toegekend aan ambtenaren, terwijl werknemers in de particuliere sector aan de genade van hun werkgevers worden overgelaten. Bovendien hebben ook bedrijven te maken met dalende inkomsten.

Vanuit overheidswege lijkt er weinig te gebeuren voor werknemers in de private sector. De vakcentrale C-47, waarin verschillende bonden in de particuliere sector zijn verenigd, komt deze week bijeen om dit prangende vraagstuk te bespreken. Vooral nadat de overheidsbonden enkele compromissen hebben gesloten met de regering, zoals de aankondiging dat er in december maar liefst SRD 4700 aan koopkrachtversterking zal worden verstrekt.

De groeiende ongelijkheid tussen ambtenaren en particuliere sectorwerknemers zorgt voor sociale spanningen en roept vragen op over de effectiviteit en rechtvaardigheid van de huidige sociaaleconomische maatregelen.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie