• zondag 04 June 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

METEODIENST KRIJGT FLINKE UPGRADING

| united news | Door: Redactie

De Waterloopkundige Dienst (WLD) en de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) nemen binnenkort hun intrek in nieuwe ruimte die voorzien is van modern apparatuur. De twee diensten zullen hiermee voldoen aan internationale hoge standaarden.

Het geld komt van een schenking gedaan door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Ook Marokko en andere bevriende partners zijn ingekomen met een donatie.

UNDP maakte een miljoen USD vrij en Marokko USD 350 duizend. Hiermee konden nieuwe faciliteiten opgezet worden en apparatuur aangekocht worden voor de twee diensten. Andere kleine donaties bedragen samen USD 50 duizend. Volgens minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) is er

ook met de meteodienst van Nederland een contract van vijf jaar gesloten voor onderzoek en bijstand, goed voor nog een paar honderdduizenden euro’s. De laboratoria van zowel de WLD als de MSD, zullen dankzij de grants een eind verder kunnen. “Deze instanties willen we eigenlijk op internationaal niveau trekken. Dat is de target. We zitten op de helft daarvan. Maar binnenkort zitten we op 75%, omdat wij ook een nieuw kantoor hebben gemaakt met de weinige middelen. We krijgen een nieuw kantoor; veiliger, state of the art met alles erop en eraan”, zegt Nurmohamed.

Het streven is om binnen enkele weken de nieuwe faciliteiten officieel in gebruik te nemen. De inrichting is reeds gaande. Het wachten is op de EBS om de stroomvoorzienig in orde te maken. “We gaan langzaam blijven investeren,”


Ter versterking van de capaciteit zijn er ook 20 deskundigen in dienst genomen van het NATIN en PTC. Ook is er een traject uitgezet om een scholarship programma uit te voeren. “Nu is het zo dat de mensen het verder gaan ontwikkelen. Ik heb een grote basis gelegd, en nu moeten zij ervoor zorgen dat het verder naar grotere hoogtes gaat”, aldus Nurmohamed.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie