• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

In Memoriam: Roy Gerhard Adama

| starnieuws | Door: Redactie

Roy Adama (1941-2024)

(Aangeboden)

Roy Adama was de ‘Grote Man’ van het Technisch- en Beroepsonderwijs. Een markante en sterke persoonlijkheid, die zijn stempel op het bestaan en de verdere ontwikkeling van dit type onderwijs zodanig heeft gedrukt, dat één artikel te weinig is om zijn inzet neer te pennen.

'Roy' – geen bezwaar voor hem om zo aangesproken te worden - was

onvermoeibaar in al zijn inspanningen om het technisch- en beroepsonderwijs op het hoogste niveau te brengen en om van de samenleving de waardering te krijgen, die dit type onderwijs verdient. Onverschrokken en soms intimiderend trok hij tegen ieder ten strijde die weerstand bood of zijn boodschap niet voldoende begreep; in die zin dat hij ervan overtuigd was dat het technisch onderwijs de spil is van de  economische ontwikkelingen en de productiviteit.

Hij kon heel boos worden vanwege de traagheid van het overheidsapparaat en eventueel tegenwerkende krachten die het proces van de totstandkoming van de Suriname National Training Authority (SNTA) belemmerden. Het beroepsonderwijs
was zijn leven en meer dan 50 jaren lang is hij de motor en de stuwende kracht van geweest.  Door zijn bevlogenheid en verdiensten op het vlak van het technisch –en beroepsonderwijs kreeg Adama een eredoctoraat van de University of Iowa, een van Amerika's belangrijkste openbare onderzoeksuniversiteiten.

Bovendien, was Adama het boegbeeld en de promovendus van dit type onderwijs, dat conform zijn opvattingen en inzichten, alleen middels wetenschap, technologie en innovatie die ontwikkelingen in Suriname kon teweegbrengen. Dit om de productie, ondernemerschap en productieve werkgelegenheid te bevorderen. Hierdoor kon de marktwaarde van werknemers en de internationale concurrentiepositie of COMPETITIVENESS van ons land sterker worden. Als voorzitter van de SNTA heeft hij deze zienswijze altijd geprofileerd en zijn missie om het technisch en beroepsonderwijs die rol en plaats te geven die het toekomt in onze economie.

In augustus 2014 heeft de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Ir. Ashwin Adhin, na bestudering van diverse documenten over het moderne beroepsonderwijs met name het beroepsonderwijs in de Caricom, besloten de al jaren binnen deze regionale organisatie ontwikkelde en toegepaste methode van opleiden en trainen van beroepskader ook in Suriname toe te passen. Samen met het bedrijfsleven, de vakbeweging en enkele  ministeries, heeft Adhin op 1 november 2013 de werkgroep SNTA ingesteld met de opdracht om volgens het concept vastgelegd in een strategie van de Caricom, een “National Training Authority” op te richten. De werkgroep was tripartiet samengesteld en bestond uit vertegenwoordigers van de overheid, het bedrijfsleven en de vakbeweging.

De conceptwet instelling SNTA, die door de werkgroep was opgesteld, met bijdragen uit de private en public sector, de vakbeweging en andere stakeholders, werd na wijzigingen in DNA, uiteindelijk goedgekeurd in juni 2020. Het nieuwe beroepsonderwijs (TVET) moet duidelijk “outcome-based” zijn, hetgeen inhoudt dat het afgestemd moet zijn op de vraag van de werkgevers (bedrijfsleven) inclusief de overheid: “demand-driven” TVET. De standaarden voor deze methodiek worden voor iedere sector bepaald door de werkgevers, in de betreffende sector en is dynamisch. Dit betekent dat deze standaarden periodiek, jaarlijks (zesmaandelijks) worden bijgesteld. Deze werkgroep kreeg de opdracht mee om geheel volgens het concept vastgelegd in een strategie ontwikkeld door de Caricom, een “National Training Authority” op te richten.

Gebouw van SNTA. Op 10 augustus 2023 officieel geopend en als eerbetuiging vernoemd naar Roy Adama.

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi, en andere aanwezigen het gebouw van de SNTA in gebruik genomen. Onder de aanwezigen bevond zich ook de grondlegger van het beroepsonderwijs, Roy Adama.

Als leden van de werkgroep SNTA hebben we Roy Adama langer dan 10 jaren van dichtbij mogen ervaren. Hij was niet alleen een voorzitter, maar een leraar, een vader, een vriend die altijd betrokken was in alles en open stond voor meningen en visies die bijdroegen tot vernieuwingen en veranderingen in het beroepsonderwijs. Zijn anekdotes en ‘a gersi tori’s uit zijn jeugd en loopbaan waren voor ons een houvast nooit op te geven en te blijven vechten voor de oprichting van de SNTA, ondanks de vele tegenslagen en uitdagingen waarmee wij als werkgroep werden geconfronteerd. Het was voor ons niet alleen een leerproces en  het werken aan teambuilding, maar ook een wekelijks bijeenzijn die inspireerde nooit op te geven voor om niet alleen gestelde doelen te behalen maar  ook het realiseren van de SNTA. 

De werken van Dr. Roy Adama zullen voortgang vinden met het oog op toekomstige grote ontwikkelingen binnen onze economie.  Suriname en haar bevolking zullen in alle facetten op verschillende momenten in de geschiedenis profiteren van de effecten van zijn werken en ervaren hoe betekenisvol en substantieel de bijdrage en rol van Roy Adama is geweest voor het Surinaams onderwijs in het algemeen, maar in het bijzonder voor het technisch -en Beroepsonderwijs.

De werkgroep SNTA

| starnieuws | Door: Redactie