• woensdag 27 September 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Mangre: “Leerkrachten vos en hoger onderwijs komen ook in aanmerking voor kledingtoelage”

| suriname herald | Door: Redactie

Leerkrachten die lesgeven op vos-scholen en in het hoger onderwijs, waaronder het IOL, zullen ook in aanmerking komen voor een kledingtoelage. Reshma Mangre, voorzitter van de BvL/ALS, zegt aan Suriname Herald dat vanwege het gelijkheidsbeginsel het niet zo is dat de leerkrachten op voj-niveau alleen toelages krijgen. De bond is eveneens bezig om koopkrachtversterking te bewerkstelligen voor de leerkrachten voor december en andere maanden.

Op 14 mei 2022 is er een overeenkomst getekend tussen de regering en de leerkrachten die verbonden zijn aan de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Daarbij hebben de BvL en

de ALS afgedwongen dat leerkrachten bij ziekenhuisopname een hogere klasse krijgen, vrije tandheelkundige behandelingen krijgen en de vergoedingen voor gezondheidszorg en leesbrillen zijn verhoogd. 

“Het is een verworvenheid van de BvL/ALS geweest dat zij de permanente educatie, die bevroren was door de vorige regering, hebben bedongen,” zegt Mangre.

Ze voegt er ook aan toe dat de BvL/ALS de toelage voor afstandsonderwijs hebben kunnen bewerkstelligen. Op grond daarvan hebben alle leerkrachten deze toelage gekregen. Volgens haar moet de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (FOLS) niet doen overkomen dat zij toelages voor leerkrachten hebben bewerkstelligd. Integendeel, het is een verworvenheid van de BvL/ALS. Ze benadrukt dat de kledingtoelage nooit alleen bestemd kan zijn voor alleen het basis- en voj-niveau. Er wordt altijd onderhandeld voor alle leerkrachten, benadrukt ze.

De hoogte van het bedrag van de kledingtoelage is nog niet genoemd. De bondsvoorzitter hoopt dat de kledingtoelages zo snel mogelijk worden uitbetaald, mogelijk al vanaf oktober. Indien dat niet het geval is, wil zij wel dat deze met terugwerkende kracht wordt uitbetaald aan de leerkrachten.

De BvL/ALS zit niet stil; integendeel, ze hebben vorige week onderhandelingen gevoerd met de clusterministers. De BvL/ALS moeten voorstellen indienen om te komen tot koopkrachtversterking, die in december en de andere maanden moet ingaan. De bonden moeten hun voorstellen donderdag aan de clusterministers voorleggen wat betreft een redelijk bedrag voor de koopkrachtversterking. 

De BvL/ALS zijn bezig met exercities om de hervormingen te plegen in de belastingsfeer. Er was reeds al een belastingkorting van SRD 4000 gegeven. Er wordt gekeken naar manieren om het besteedbaar inkomen van de leerkrachten te verhogen door kortingen in de belastingsector te onderzoeken. Deze inspanningen worden ook meegenomen naar de onderhandelingstafel.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie