• vrijdag 18 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MADURO UITGEROEPEN TOT WINNAAR VERKIEZINGEN VENEZUELA, OPPOSITIE CLAIMT FRAUDE

| united news | Door: Redactie

Foto: De venezolaanse president Nicolás Maduro |Bron: Nos | Nina Jurna

In Venezuela hebben de recente presidentsverkiezingen geleid tot grote controverse en spanningen. De zittende president Nicolás Maduro is door de kiescommissie, die naar verluidt loyaal aan hem is, uitgeroepen tot winnaar.

Deze aankondiging is echter hevig betwist door de oppositie, die beweringen van grootschalige fraude naar voren brengt.

Volgens de voorlopige resultaten van de kiescommissie heeft Maduro 51 procent van de stemmen gekregen, terwijl de oppositie 44 procent zou hebben verzameld. Dit zijn de cijfers na het tellen van 80 procent van de stemmen. Oppositieleider María Corina Machado stelt echter dat peilingen

en onafhankelijke tellingen aangeven dat de gezamenlijke oppositiekandidaat, Edmundo González, een overweldigende 70 procent van de stemmen heeft behaald. De oppositie beweert dat hun eigen stemresultaten, verzameld bij verschillende stembureaus, een duidelijke voorsprong voor González tonen. De officiële resultaten per stembureau moeten nog worden vrijgegeven, wat de kiescommissie later vandaag zal doen.

De oppositie had vooraf al zorgen over mogelijke manipulatie bij het tellen van de stemmen. Het feit dat de eerste uitslagen pas zes uur na het sluiten van de stembussen werden vrijgegeven, versterkte hun vermoedens van fraude. Edmundo González zelf verklaarde: “Venezolanen en de hele wereld weten wat er

gebeurd is.”

Nina Jurna, correspondent in Zuid-Amerika, rapporteerde dat veel mensen in Venezuela in shock zijn en spreken van fraude. Ze benadrukte de gespannen sfeer tussen de aanhangers van Maduro en die van de oppositie, waarbij gewapende milities van Maduro actief waren na het sluiten van de stembussen.

Internationale Reacties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft zijn ernstige zorgen geuit over de situatie en dringt aan op publicatie van een gedetailleerd overzicht van de getelde stemmen. De EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares hebben soortgelijke oproepen gedaan.

Latijns-Amerikaanse Regeringen

Veel Latijns-Amerikaanse landen hebben ook hun kritiek geuit over de verkiezingsuitslagen. De Uruguayaanse president Luis Lacalle Pou sprak van een gebrekkig verkiezingsproces. Peru heeft zijn ambassadeur teruggeroepen voor overleg en veroordeelt de verkiezingen in de strengste bewoordingen. Costa Rica en de Chileense president Boric verwerpen eveneens de uitslag.

De Argentijnse president Javier Milei heeft aangegeven de uitslagen niet te erkennen en hoopt dat de strijdkrachten de democratie zullen verdedigen. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Álvaro Leyva Durán, roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de verkiezingen. De president van Guatemala, Alejandro Giammattei, benadrukt de noodzaak van transparante en accurate verkiezingsresultaten.

Ondersteuning van Bondgenoten

Maduro heeft echter ook steun gekregen van enkele internationale bondgenoten. De Russische president Vladimir Poetin en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hebben hun felicitaties overgebracht. De Cubaanse oud-president Raúl Castro en de huidige Cubaanse leider Díaz-Canel hebben eveneens hun steun uitgesproken.

Nationale Gevolgen

Binnen Venezuela roept oppositieleider Machado het leger op om de wil van het volk te respecteren en de oppositieoverwinning te erkennen. Tot nu toe blijft het leger trouw aan Maduro. Hij verklaarde dat de verkiezingen transparant zijn verlopen en kondigde een “grote nationale dialoog” aan, zonder verdere details te geven. Ondertussen viert Maduro zijn overwinning, onder andere met een taart ter ere van zijn mentor, Hugo Chávez, die gisteren 70 jaar zou zijn geworden.

De jarenlange economische en humanitaire crises in Venezuela, gecombineerd met het instorten van de olie-industrie en tekorten aan basisbehoeften, hebben geleid tot een groeiende roep om verandering. Meer dan zeven miljoen Venezolanen zijn de afgelopen jaren gevlucht. De verkiezingsuitslag kan mogelijk een nieuwe vluchtelingenstroom veroorzaken.

De toekomst van Venezuela blijft onzeker, met toenemende spanningen en een mogelijke escalatie van protesten tegen de omstreden verkiezingsresultaten.

Zowel de Venezolaanse machthebber Nicolás Maduro als de oppositie claimen de verkiezingsoverwinning.

REGIO

 

| united news | Door: Redactie